nieuws

‘Psychosociale zorg Volendam beëindigen

Horeca

De psychosociale zorg die speciaal in het leven is geroepen voor de slachtoffers en nabestaanden van de cafébrand in Volendam, moet worden beëindigd en opgaan in de reguliere geestelijke gezondheidszorg. Dat stelt de Inspectie voor de Volksgezondheid in het rapport ‘Waakzaamheid blijft geboden’. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid steunt de conclusies van de Inspectie. Directeur K. Bond van Het Anker in Volendam is het er niet mee eens.

Kort na de ramp werd Het Anker opgezet, een centrum waar alle mogelijke zorg- en hulpdiensten bijeen zijn gebracht. Het Anker was van begin af aan opgezet als tijdelijk centrum. Dit centrum blijft in ieder geval tot 2007 gehandhaafd, maar mogelijk langer. Dat is afhankelijk van de behoefte bij slachtoffers.

De Inspectie is van mening dat de hulpverlening na de ramp snel en goed op gang is gekomen. Het Anker moet slachtoffers blijven monitoren, voorlichten en ondersteunen, staat in het rapport. De categorale (aan de ramp gerelateerde) psychosociale zorg moet echter nog in 2004 worden beëindigd en worden overgenomen door de reguliere hulpverlening. Directeur Bond is het op zich eens met de Inspectie, maar vindt stopzetten in 2004 ‘wat aan de vroege kant’.

Het rapport is donderdag door minister Hoogervorst aan de Tweede Kamer gezonden. In de begeleidende brief meldt hij dat de conclusies en aanbevelingen zijn instemming hebben. Bond hoopt dat hij in overleg met onder meer de Inspectie een langere periode voor het beëindigen van de zorg kan nemen.

Kort na de ramp werd Het Anker opgezet, een centrum waar alle mogelijke zorg- en hulpdiensten bijeen zijn gebracht. Het Anker was van begin af aan opgezet als tijdelijk centrum. Dit centrum blijft in ieder geval tot 2007 gehandhaafd, maar mogelijk langer. Dat is afhankelijk van de behoefte bij slachtoffers.

De Inspectie is van mening dat de hulpverlening na de ramp snel en goed op gang is gekomen. Het Anker moet slachtoffers blijven monitoren, voorlichten en ondersteunen, staat in het rapport. De categorale (aan de ramp gerelateerde) psychosociale zorg moet echter nog in 2004 worden beëindigd en worden overgenomen door de reguliere hulpverlening. Directeur Bond is het op zich eens met de Inspectie, maar vindt stopzetten in 2004 ‘wat aan de vroege kant’.

Het rapport is donderdag door minister Hoogervorst aan de Tweede Kamer gezonden. In de begeleidende brief meldt hij dat de conclusies en aanbevelingen zijn instemming hebben. Bond hoopt dat hij in overleg met onder meer de Inspectie een langere periode voor het beëindigen van de zorg kan nemen.

Reageer op dit artikel