nieuws

Rampcafé wordt herdenkingsruimte

Horeca

Het Volendamse rampcafé ’t Hemeltje wordt een herdenkingsruimte en een informatiecentrum. Wat er met de onderliggende WirWarBar gebeurt, is nog niet bekend. Dat zegt burgemeester Van Beek van Edam-Volendam.

Het is de bedoeling dat ’t Hemeltje, waar één van de grote horecarampen in de vaderlandse geschiedenis plaatsvond, weer in oude staat wordt teruggebracht. Zo worden de originele ornamenten op het plafond aangebracht en moeten er koperen stangen komen aan de bar. ‘Leden van een werkgroep zijn aan het nadenken: hoe zag het er op vijf voor twaalf uit?’, aldus Van Beek in het Noordhollandsdagblad.

De werkgroep, waar de Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (BSNV) een rol speelt, is er nog niet uit wat er met de WirWarBar moet gebeurden. Na de vakantie wordt hierover zeer waarschijnlijk meer bekend. Van Beek: ‘Het was de bedoeling er iets van een pop- of sportmuseum van te maken. Of iets oudheidkundigs. Maar er is elders al een popmuseum open gegaan. Er is echter geen haast bij.’

Verder denkt de werkgroep na over de manier waarop extra informatie voor bezoekers kan worden aangebracht. Van Beek: ‘Je zou de inrichting kunnen aanvullen met foto’s en dergelijke zaken om de ramp en de gevolgen meer uit te beelden. Bijvoorbeeld met losse panelen’.

Het is de bedoeling dat straks, wanneer de inrichting klaar is, ook niet slachtoffers het pand kunnen bezoeken. Van Beek: ‘Dat kan nu al via het centrum van nazorg Het Anker. Het is niet de bedoeling om er een toeristische trekpleister van te maken, maar het moet wel mogelijk zijn om onder begeleiding rond te kijken.’

Bij de ramp in café ’t Hemeltje kwamen veertien jongeren om het leven en vielen bijna driehonderd gewonden.

Grootste horecabranden in ons land
1977: 33 doden in hotel Polen in Amsterdam
2001: 14 doden in café ’t Hemeltje in Volendam
1983: 13 doden in nachtclub Casa Rosso op de Wallen in Amsterdam
1971: 11 doden in hotel ’t Silveren Seepaerd in Eindhoven
1992: 11 doden in pension Vogel in Den Haag

Grootste horecabranden in buitenland
2000: 309 doden bij discobrand in Chinese stad Leoyang.
1994: 234 doden in een discotheek in Fuxin in China
1977: 161 doden in een nachtclub in Southgate in Kentucky (VS)
1996: 153 doden in discotheek Ozone Disco in Manilla op de Filipijnen.
1970: 146 doden in disco Cin1-Sept in Saint-Laurent-du-Pont in het Franse Isere

Reageer op dit artikel