nieuws

Rechter wijst eisen ambassadekok af

Horeca

De Belgische chef-kok Bart Vandaele heeft het proces tegen de Nederlandse Staat en de Nederlandse ambassadeur in Washington, Boudewijn van Eenennaam, verloren. De kantonrechter in Den Haag wees woensdag de eisen van de Belgische kok af.

De kok wilde betaling van achterstallig salaris en een schadevergoeding van in totaal 15.000 dollar. De rechter meent dat het conflict meer een zaak is die beoordeeld moet worden volgens het recht van het Amerikaanse District Columbia, waar de kok en de ambassadeur wonen.

Ambassadeur Van Eenennaam en kok Vandaele kwamen dit voorjaar steeds meer in conflict, waarna de ambassadeur de kok op 9 mei ontsloeg. Vandaele zou te veel nevenactiviteiten in de vorm van catering voor Amerikanen hebben ontplooid en daarvoor uit de koelkast en voorraadkast van de ambassadeur hebben geput.

Vandaele beweerde echter dat hij is ontslagen omdat hij had geklaagd over de nieuwe vrouw van de ambassadeur. Die zou een ernstig eetprobleem hebben en telkens etenswaren uit Vandaele’s koelkast hebben ontvreemd. Namens de Belgische kok zei advocaat B. Tomlow dat hij en zijn cliënt overwegen een bodemprocedure te starten of in hoger beroep te gaan. Vandaele heeft inmiddels ruim 11.000 dollar ontvangen van de ambassade in Washington voor achterstallig loon en gemaakte kosten voor inkopen.

Maar Tomlow ziet nog meer kansen voor zijn cliënt. Volgens hem kan de rechter de zaak niet doorverwijzen naar de VS. ‘De rechter heeft zijn werk niet gedaan. Hij komt tot een afwijzing van de vorderingen en geeft daarmee dus impliciet aan dat hij bevoegd is. Dan moet hij ook in een kort geding gewoon het buitenlands recht toepassen.’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is ingenomen met de uitspraak van de rechter dat de Staat geen partij is en blij dat de vordering op de ambassadeur is afgewezen. ‘De kok runde vanuit de residentie een eigen cateringbedrijf. De ambassadeur vindt het jammer dat die ware reden voor ontslag in de pers is overschaduwd door verhalen over zijn privé-leven’, aldus een woordvoerster van het ministerie.

De kok wilde betaling van achterstallig salaris en een schadevergoeding van in totaal 15.000 dollar. De rechter meent dat het conflict meer een zaak is die beoordeeld moet worden volgens het recht van het Amerikaanse District Columbia, waar de kok en de ambassadeur wonen.

Ambassadeur Van Eenennaam en kok Vandaele kwamen dit voorjaar steeds meer in conflict, waarna de ambassadeur de kok op 9 mei ontsloeg. Vandaele zou te veel nevenactiviteiten in de vorm van catering voor Amerikanen hebben ontplooid en daarvoor uit de koelkast en voorraadkast van de ambassadeur hebben geput.

Vandaele beweerde echter dat hij is ontslagen omdat hij had geklaagd over de nieuwe vrouw van de ambassadeur. Die zou een ernstig eetprobleem hebben en telkens etenswaren uit Vandaele’s koelkast hebben ontvreemd. Namens de Belgische kok zei advocaat B. Tomlow dat hij en zijn cliënt overwegen een bodemprocedure te starten of in hoger beroep te gaan. Vandaele heeft inmiddels ruim 11.000 dollar ontvangen van de ambassade in Washington voor achterstallig loon en gemaakte kosten voor inkopen.

Maar Tomlow ziet nog meer kansen voor zijn cliënt. Volgens hem kan de rechter de zaak niet doorverwijzen naar de VS. ‘De rechter heeft zijn werk niet gedaan. Hij komt tot een afwijzing van de vorderingen en geeft daarmee dus impliciet aan dat hij bevoegd is. Dan moet hij ook in een kort geding gewoon het buitenlands recht toepassen.’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is ingenomen met de uitspraak van de rechter dat de Staat geen partij is en blij dat de vordering op de ambassadeur is afgewezen. ‘De kok runde vanuit de residentie een eigen cateringbedrijf. De ambassadeur vindt het jammer dat die ware reden voor ontslag in de pers is overschaduwd door verhalen over zijn privé-leven’, aldus een woordvoerster van het ministerie.

Reageer op dit artikel