nieuws

Rechtszaak na discobrand in China

Horeca

In China is maandag de rechtszaak begonnen tegen 23 mensen die schuldig zouden zijn geweest aan de brand in een discotheek in december. Bij die brand, in de stad Luoyang, kwamen 309 mensen om het leven. Onder de verdachten zijn politie- en brandweermannen en bouwvakkers.

De brand ontstond in een gebouw met winkels, bedrijven en een danszaal. De meeste slachtoffers waren aan het dansen in de overvolle illegale disco waar slechts twee nooduitgangen waren, waarvan er eentje nog eens verstopt was achter de bar. Een week eerder had de brandweer het pand nog afgekeurd. Na de ramp ontstond grote woede in het land omdat lakse plaatselijke overheden niets deden aan veiligheid in openbare gebouwen. China gelastte de onmiddellijke sluiting van onveilige gebouwen.

Onder de verdachten zijn negen ambtenaren, zoals de plaatselijke politiechef en de brandweerinspecteur. Hen is onachtzaamheid, machtsmisbruik en het tegenwerken van justitie ten laste gelegd. Vier lassers, die het vuur zouden hebben veroorzaakt, moeten ook voor de rechter verschijnen. De vier zouden zijn weggerend zonder iemand te waarschuwen.

Reageer op dit artikel