nieuws

Record aantal horecabedrijven failliet

Horeca

In België zijn in 2009 een record aantal horecabedrijven failliet gegaan. Eén op de 32 bedrijven moest de deuren sluiten. Dit blijkt uit cijfers die het economisch onderzoeksbureau Graydon bekend heeft gemaakt.

Record aantal horecabedrijven failliet

Afgelopen jaar legden in totaal 9.515 bedrijven in België het bijltje er bij neer. Dat is een toename met 11,6 procent tegenover 2008 en het hoogste aantal ooit. Volgens deskundigen wordt 2010 een nog slechter jaar.

Jonge bedrijven

Als belangrijkste oorzaken van de faillissementen ziet Graydon acute liquiditeitstekorten. Tijdens het derde kwartaal werd maar liefst één factuur op de acht te laat betaald. Daarnaast speelt ook het grote gewicht van jonge ondernemingen die weinig of geen financiële ruggengraat hebben. Afgelopen jaar was 37,6 procent van de falende bedrijven minder dan vijf jaar actief.

Reageer op dit artikel