nieuws

Reprorecht: ‘kopiëren, dus vergoeden

Horeca

Bedrijven die gebruik maken van een fotokopieerapparaat moeten verplicht een vergoeding afdragen aan de stichting Reprorecht. De meldt de stichting naar aanleiding van ingezonden brieven in Misset Horeca enkele weken geleden.In een van die brieven schreef een ondernemer dat die vergoeding niet hoeft te worden betaald indien het kopieerapparaat niet wordt gebruikt voor het kopiëren van stukken die auteursrechtelijk zijn beschermd

Volgens de Stichting Reprorecht moet er echter altijd een vergoeding worden betaald. Dus ook als er uitsluitend stukken worden gekopieerd waarop géén auteursrecht van toepassing is.Reprorecht heeft over de vergoeding afspraken gemaakt met werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. De vergoeding is gebaseerd op het aantal werknemers in een bedrijf en de sector waarin het bedrijf actief is en varieert van 15,62 tot 4350,- euro per jaar.

Volgens de stichting zorgen deze afspraken voor de minste administratieve rompslomp. Bedrijven die geen kopieerapparaat hebben, hoeven de vergoeding niet te betalen. Ondernemers die vinden dat de vergoeding niet in verhouding staat tot hun kopieergedrag kunnen een individuele betalingsregeling met de stichting treffen. Die brengt echter wel hoge administratieve lasten met zich mee.

Reageer op dit artikel