nieuws

Restaurant Chalet Bergrust op Sint Pietersberg ontruimd

Horeca

De gemeente Maastricht heeft donderdag een restaurant aan de Luikerweg op de Sint Pietersberg laten sluiten. Uit onderzoek door het bureau GEO blijkt dat de ondergrondse grotten om en nabij de Luikerweg de afgelopen twee weken zijn gaan bewegen. Dat vergroot het acute instortingsgevaar, zo heeft wethouder Hazeu (GroenLinks, Cultureel Erfgoed) donderdag bekendgemaakt.

Restaurant Chalet Bergrust op Sint Pietersberg ontruimd

De gemeente heeft exploitant Scheepers van Chalet Bergrust donderdag laten weten dat hij moet vertrekken. ‘Het Chalet blijkt op de rand van de afgrond te staan’, wist Scheepers. Hij heeft zijn personeel naar huis gestuurd en gaat gasten die gereserveerd hadden, afbellen.

Uit het onderzoek van GEO blijkt dat een gebied van 820 vierkante meter grotten onder de Luikerweg instabiel is. De gemeente heeft donderdag besloten deze instabiele grotten op korte termijn in te laten spuiten met 3300 kuub semimergel.

Twee weken geleden nog concludeerde het Staatstoezicht op de Mijnen dat het Chalet geen gevaar loopt. Sindsdien zijn de ondergrondse gangen en pilaren gaan ‘werken’, zei Hazeu.

Vrijdag presenteert het Staatstoezicht een eigen onderzoek. Aan de hand daarvan oordeelt Maastricht of er op meer plaatsen onderzoek nodig is naar de grotten onder de Sint Pietersberg. Verder moet daaruit blijken wie financieel en juridisch aansprakelijk is voor alle schade als gevolg van het instorten van enkele grotten onder de Luikerweg.

Begin november ontstond een forse krater in de weg, die sindsdien is afgesloten. De oorzaak is nog onderwerp van onderzoek. Volgens wethouder Hazeu zijn de gangen ingestort door een breuk in een leiding van een drinkwaterbassin of zijn de grotten ingestort waarna de leiding brak. Als gevolg van de leidingbreuk stroomde 3 miljoen liter water de grotten in. Afhankelijk van de oorzaak kan ook de aansprakelijkheid worden vastgesteld, aldus Hazeu.

Reageer op dit artikel