nieuws

Restaurants geïnteresseerd in nieuwe paarse wortel

Horeca

Leerlingen van landbouwschool het Groenhorst College in Dronten hebben maandag een hectare paarse wortelen geoogst. De wortelen zijn nieuw in Nederland en volgens projectleider Victor Phaff sappiger, zoeter en gezonder dan de oranje variant. Restaurants hebben inmiddels interesse getoond in de nieuwe wortel.

Restaurants geïnteresseerd in nieuwe paarse wortel

Het Groenhorst College en Phaff Exportmarketing importeerden het zaad voor de paarse wortelen uit de Verenigde Staten voor een experiment. ‘We wilden kijken of het peenras ook in het Nederlandse klimaat kan groeien’, legt Phaff uit. De proef is gelukt, de geoogste wortelen worden binnenkort op de markt gebracht. ‘Vooral restaurants zijn geïnteresseerd. De paarse wortel kleurt ontzettend mooi op het bord. Zeker wanneer je hem opensnijdt. Van binnen is-ie namelijk wel gewoon oranje’, vertelt de projectleider.

Wortelen zijn van oudsher paars-zwart, maar sinds de zeventiende eeuw wordt de groente niet meer zo gekweekt. Een Amerikaanse professor kruiste een paar jaar geleden de vertrouwde oranje wortel terug naar de paarse oerpeen. In de VS wordt deze variant sinds vorig jaar verkocht. Volgend jaar moet de purperen wortel echt in de Nederlandse en misschien ook Belgische winkels liggen. Phaff wil de peen dan op grote schaal laten verbouwen door contracttelers.

Reageer op dit artikel