nieuws

‘Restaurants moeten braille-menukaart aanbieden

Horeca

Alle restaurants in Nederland moeten een braille-menukaart hebben voor blinden en slechtzienden. Dat is de inzet van de stichting Meerzicht. De stichting biedt vanaf vrijdag ruim 12.000 restaurants de braille-menukaarten aan, liet voorzitter E. Weisfelt dinsdag weten. De ANWB ondersteunt het initiatief.

‘Restaurants moeten braille-menukaart aanbieden

In Nederland hebben ruim 600.000 mensen moeite met het lezen van menukaarten. Blinden en slechtzienden nemen in een restaurant veelal een gerecht dat ze al kennen of laten de menukaart voorlezen. Alleen bij McDonalds en enkele pannenkoekenhuizen zijn nu braille-menukaarten aanwezig.

De braille-menukaart kost de restaurants vijf euro per pagina. ,,Het is voor een deel maatschappelijk verantwoord ondernemen en daarnaast heeft het voor de restauranthouders ook voordelen, omdat blinden en slechtzienden eerder uit eten gaan”, stelt Weisfelt. De kaart kan uitgebreid worden met een gedeelte waar het menu extra groot is afgedrukt, zodat ook slechtzienden de kaart kunnen lezen.

De ANWB gaat restaurants met een braille-menukaart opnemen in de zoekmachine op zijn internetpagina. Volgens Weisfelt is de menukaart niet het enige probleem voor blinden en slechtzienden. ,,Veel reclame gaat aan onze neus voorbij, omdat we de folders niet kunnen lezen. Kleding kopen is ook lastig. Blinden nemen iemand mee in de hoop dat die een beetje smaak heeft.” Weisfelt beseft dat veel problemen niet op te lossen zijn, maar op het gebied van reclame en kleding kopen is volgens hem nog een wereld te winnen.

Reageer op dit artikel