nieuws

Ruzie dreigt over nieuwe cao supers

Horeca

DOETINCHEM – De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de supermarkten verlopen stroef. Volgens FNV Bondgenoten zijn op de drie heetste hangijzers voor de vakbonden nog geen akkoorden in zicht.

Ruzie dreigt over nieuwe cao supers

Dat zegt FNV-bestuurder Nicole Boonstra desgevraagd tegenover Distrifood.nl. ‘Op de drie belangrijkste punten in de onderhandelingen is nog een lange weg te gaan. Er heersen grote tegenstellingen. De werkgevers stellen zich star op.’ De werkgevers bieden een loonsverhoging van 7,5 procent verspreid over drie jaar. De bonden eisen 3 procent loonsverhoging met een looptijd van één jaar.

Boonstra stelt dat de vakbonden niets zien in een langdurige cao. ‘Een structurele loonsverhoging is het allerbelangrijkste voor onze leden. De laatste jaren zijn supermarktmedewerkers er niet op vooruit gegaan. Vaak hebben ze zelfs koopkracht in moeten leveren. Nu de omzetten in de winkels weer flink stijgen, is het tijd dat het supermarktpersoneel hiervan meeprofiteert.’

Zaterdag
Een tweede heikel punt in de onderhandelingen is de zaterdag. ‘Werkgevers dringen erop aan dat de zaterdag een normale werkdag wordt, omdat binnen de detailhandel de zaterdag een standaard verkoopdag is. Wij stemmen hier alleen mee in als dit een significante loonsverhoging oplevert en medewerkers meer te zeggen krijgen over hun eigen werktijden. Supermarkten mogen niet verwachten dat het personeel tachtig uur per week beschikbaar is voor de winkel’, aldus Boonstra.

De derde gevoelige kwestie is de arbeidsduurverkorting die werkgevers graag willen afschaffen. Op dit moment is 37 uur een volledige werkweek. De werkgevers willen dit naar 40 uur tillen. ‘We hebben dit momenteel in beraad. 80 procent van de supermarktmedewerkers werkt parttime, voor hen heeft dit geen negatieve gevolgen. Wij willen dat personeelsleden hiervoor zelf kunnen kiezen of ze langer gaan werken. Daarbij eisen we dat werknemers hun adv-uren flexibeler kunnen opnemen.’

Reageer op dit artikel