nieuws

Schandpaal voor fout frituurvet

Horeca

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat haar controlegegevens openbaar maken. Vanaf oktober zijn de gegevens van cafetaria’s zichtbaar op internet. Het gaat hierbij om informatie of de cafetaria’s werken met vloeibaar frituurvet.

Schandpaal voor fout frituurvet

Dat hebben de ministers van VWS en LNV besloten. Consumenten kunnen met de gegevens zien hoe de controles van de VWA uitpakken. Naast controles op vloeibaar frituurvet in snackbars en cafetaria’s publiceert VWA ook de gegevens van hygiënecontroles in slachthuizen en van controles op de resten van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit.

Het openbaar maken van de gegevens past binnen het project ‘Andere Overheid’. Hierbij wordt het handelen van de overheid zo transparant en inzichtelijk mogelijk gemaakt. In 2007 wordt besloten of de openbaarmaking van de controlegegevens voor alle controles van het VWA gaat gelden.

Volgens minister Hoogervorst van Volksgezondheid stuit de VWA bij meer dan dertig procent van de controles in de horeca en catering op overtredingen. Het gaat hierbij veelal om vervuilde werkruimtes of te veel bacteriën in het voedsel. In oktober 2005 meldde het VWA dat 55 procent van de cafetaria’s frituur in ongezond vet. Hierbij werd niet gezegd welke cafetaria’s dat waren.

Reageer op dit artikel