nieuws

Schilders veroorzaken waarschijnlijk brasseriebrand

Horeca

Restaurant Belvedere Brasserie aan de Markt in het historische stadshart van Gouda is maandag grotendeels verwoest door een grote, uitslaande brand. Falende schilders zijn waarschijnlijk de oorzaak van de brand.

Schilders veroorzaken waarschijnlijk brasseriebrand

Het vuur brak omstreeks het middaguur uit op de eerste verdieping. Een uur later kon het sein brand meester worden gegeven. Persoonlijke ongevallen hebben zich niet voorgedaan, aldus een politiewoordvoerder.

De brandweer rukte met groot materieel uit en wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar de naastgelegen panden. Alle nabijgelegen panden werden ontruimd, de politie zette een deel van de Markt af wegens een grote toeloop van belangstellenden. De buurpanden hebben zware rook- en waterschade.

Het vuur sloeg door naar de tweede verdieping en naar de zolder. Alle verdiepingen zijn volledig uitgebrand. De begane grond heeft veel rook- en waterschade opgelopen. Maandagavond wordt bekeken of het dak van het pand af moet om instorting te voorkomen.

Op het moment van de brand was het restaurant niet open. Schilders waren aan de buitenkant van het monumentale pand bezig. Waarschijnlijk is de brand ontstaan door hun werkzaamheden, zei de politiewoordvoerder maandag aan het einde van de middag. Over het schadebedrag kon hij nog niets zeggen.

Eigenaar Carlo Sluiter heeft laten weten dat hij zijn zaak weer snel wil heropenen voor het publiek. Ook Burgemeester Cornelis is van mening dat Gouda snel weer over een fitte Belvedere moet beschikken. Cornelis spreekt van ‘een rotte kies in het mooie Goudse stadsbeeld’.

Reageer op dit artikel