nieuws

Schrappen borden ramp voor wegrestaurants

Horeca

Het schrappen van een groot aantal bewegwijzeringsborden langs drukke wegen in ons land kost wegrestaurant miljoenen euro’s. Dat zegt de Federatie Wegverzorgende Horecabedrijven (FWH). De FWH overweegt een rechtszaak te starten tegen de overheid.

Schrappen borden ramp voor wegrestaurants

De FWH is woest op het plan van Rijkswaterstaat om borden van wegrestaurants te verwijderen. ‘Het weghalen van de borden leidt tot een miljoenenverlies. Ik sluit een groot aantal faillissementen niet uit’, aldus FWH-directeur Pouwer in het Algemeen Dagblad. De FWH denkt er aan om samen met Les Routiers Européens een procedure te starten tegen de overheid.

Nederland telt 142 wegrestaurants en totaal 24.000 verkeersborden langs de snelwegen. Hoeveel er van die borden exact worden geschrapt, durft Rijkswaterstaat niet te zeggen. Volgens de FWH en Les Routiers Européens zijn wegrestaurants die langs de snelweg liggen maar niet op rijksgrond staan, de dupe. Daaronder vallen minstens twintig zaken, die door de regeling te maken krijgen met enorme omzetverliezen.

Rijkswaterstaat zegt met de het schrappen van de borden de veiligheid en eenheid langs de drukke wegen te willen verbeteren. ‘Hoe minder borden, des te minder leidt het de automobilist af. Het moet voor de automobilist straks in één oogopslag duidelijk zijn waar hij naar toe kan. Oude verwijzingen worden bovendien vervangen, zodat alle borden er hetzelfde uit gaan zien’, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat in het AD.

Eigenaar Ton Bader van wegrestaurant Malden langs de A73 bij Nijmegen zegt zijn zaak wel te kunnen sluiten wanneer de borden verdwijnen. ‘Het merendeel van mijn klanten komt hier puur vanwege de bewegwijzering. Het klinkt niet alleen desastreus, maar dat is het ook. Geen borden, geen restaurants’, aldus Bader.

De koepelorganisaties FWH telt 52 wegrestaurants. Les Routiers Européens tachtig wegrestaurants. Beide organisaties hebben al jaren een procedure lopen tegen de overheid. Die gaat over de zogeheten functiescheiding van benzinestations en wegrestaurants.

Reageer op dit artikel