nieuws

SK nr. 2 Noorden arm aan ijssalons

Horeca

Noord- en Zuid-Holland zijn, zoals verwacht mocht worden, de Nederlandse provincies met de hoogste ijssalondichtheid. In die beide provincies bevinden zich respectievelijk 69 en 75 ijssalons. In totaal telt Nederland 328 ijssalons, zo blijkt uit het recent door het bedrijfschap Horeca en Catering uitgegeven Statistisch Zakboekje 2000.

Noord-Brabant (43), Gelderland (38) en Limburg (34) zijn ook redelijk vertegenwoordigd.
IJsliefhebbers staan in het noorden van het land flink in de kou. In Friesland, Drenthe, Groningen en Flevoland zijn achtereenvolgens slechts zes, vijf, drie en twee geregistreerde ijssalons te vinden. Iets minder dan de helft van alle ijssalons (44 procent) heeft een verkoopoppervlakte tussen de 50 en 100 vierkante meter. Een kwart (26 procent) heeft een verkoopoppervlakte die kleiner is dan 35 vierkante meter. 22 Procent van alle ijssalons zit tussen deze beide categorieën in, en acht procent zit tussen de 100 en 200 vierkante meter.
De gemiddelde levensduur van ijssalons werd door het bedrijfschap in 2000 vastgesteld op 11,2 jaar. Dat is exact twee jaar langer dan de gemiddelde levensduur van alle horecabedrijven.

Reageer op dit artikel