'Slachting Michelinsterren op komst

'Slachting Michelinsterren op komst

Er is een slachting op komst onder restaurants met één Michelinster. Dit omdat de nieuwe hoofdinspecteur van Michelin Benelux, Alain Fremiot, wil afrekenen met zijn gulle voorganger Paul van Craenenbroeck. Dat voorspelt culinair journalist Ton de Zeeuw van De Telegraaf.

Volgens De Zeeuw hanteert Michelin dit jaar een terughoudende koers. De culinaire verslaggever is van mening dat de afrekening van Fremiot aan het adres van Van Craenenbroeck ten koste gaat van mening restaurant met één ster. De Zeeuw denkt dat de ster van De Wanne in Ootmarsum, Spandershoeve in Hilversum en De Grië op Terschelling in gevaar is, omdat deze restaurants niet innovatief genoeg zijn.

Ook De Karpendonkse Hoeve in Eindhoven zou om die reden onder vuur liggen. Mogelijk valt de klassieke topkeuken van chef-kok Peter Koehn niet in de smaak van ‘Brussel’, zo voorspelt De Zeeuw. Ook de directiewissel, dochter Ingrid van Eeghem nam het stokje over van haar vader Leo, zou hierbij van invloed zijn.

Het gerenommeerde restaurant Prinses Juliana in Valkenburg moet ook vrezen. De zaak staat te koop en daar is Michelin niet zo gek op. Ook houdt De Zeeuw zijn hart vast ten aanzien van restaurant De Zwaan in Etten-Leur. Als nieuwe éénsterrenzaken worden Dorset Mansion House in Borne, Seinpost in Scheveningen en het nieuwe Gorgeous in Amsterdam van chef-kok Matthieu Kellenaers.

Naast de voorspelde slachting is er ook fraai nieuws op komst. Volgens De Telegraaf krijgt ‘redelijkerwijs gesproken’ Oud Sluis van Sergio Herman zijn derde ster. Ook wordt provinciegenoot Inter Scaldes uit Kruiningen in het verband gebracht met een derde ster. Daarnaast behoort Hans van Wolde van Beluga tot de kanshebbers voor een derde ster.

De nieuwe Michelingids verschijnt begin december. De vorige editie werd begin van het jaar geïntroduceerd tijdens de openingsdag van de gastronomische vakbeurs EFFF in Maastricht. Michelin haalde het publicatiemoment naar voren, om zo te profiteren van de toenemende vraag van relatiegeschenken in de feestmaand december.