nieuws

Smulders wint culinaire Grand Prix

Horeca

Vorig jaar kwam hij net iets te kort. Vorige week sloeg Toine Smulders van restaurant de Beukenhorst in Winterswijk terug en zette de prestigieuze kookwedstrijd Grand Prix International Saisonnier op zijn naam.

Smulders wint culinaire Grand Prix

In 1903 schreef de legendarische Franse meesterkok Georges Auguste Escoffier (1846-1935) geschiedenis met zijn Le Guide Culinair. In dit ‘heilige boek’ herschreef hij alle klassieke gerechten van de Franse keuken. Volgens hem moest de smaak van een gerecht voor zichzelf spreken. In deze visie kon het aantal ingrediënten worden teruggebracht, werden de sauzen lichter en de garnituren eenvoudiger.

Met de tijd raakten de Escoffier-klassieker echter weer uit de mode en werden op hun beurt weer opgevolgd door modegrillen als nouvelle cuisine en de fusionkeuken. Toch kwam hij niet helemaal in de vergetelheid terecht en in België heeft hij nog een hele schare volgelingen die zich zijn Discipelen noemen. Ook de Culinaire Saisonnier, het seizoensmagazine voor professionele gastronomie, brengt hem jaarlijks een hommage in de vorm van een Grand Prix. Tot vorig jaar een Belgisch/Nederlandse competitie, maar dit jaar deden er ook Franse deelnemers mee.

“En dat zijn me een stelletje arrogante ballen. Die denken dat wij niet kunnen koken. Okay, ze zijn stuk voor stuk goed voor één of twee Michelin-sterren, maar je moet er niet op rekenen dat je een hand van ze krijgt”, vertelt Winterswijker Toine Smulders (39).

Twaalfeneenhalf jaar geleden startte hij in Winterswijk het restaurant De Beukenhorst aan de Markt, nadat de gelijknamige koffiebranderij uit het statige pand trok en zich vestigde op het Lichtenvoordse industrieterrein.

Vorig jaar kwam Smulders tijdens de competitie net tweetiende punt te kort voor de eerste prijs en ging één van de Belgen hem net voor. “Dat is natuurlijk jammer, maar ik heb er toen wel veel geleerd. Bijvoorbeeld dat Belgen en Fransen vooral smaakgericht koken. Bij ons in Nederland wordt veel meer naar het plaatje gekeken; een krulletje hier, een takje daar. De Fransen leveren soms iets af dat er absoluut niet uitziet, maar dat gewoon enorm goed smaakt”, aldus de geboren Tilburger.

Van de 44 inzenders werden dit jaar twaalf deelnemers geselecteerd. Een kleine week voor de wedstrijd ontvingen zij de wedstrijdopdrachten; het bereiden van Escoffier-gerechten op eigentijdse wijze met respect voor de oorspronkelijke principes.

De ingrediënten moesten door de deelnemers zelf meegenomen worden naar Zuid-Laren. Hier werden de verrichtingen en de eindproducten gekeurd door een vakjury onder leiding van Eddie van Maele.

Als voorgerecht stonden Quenelles van Oesters é la Reine op de kaart, gevolgd door Estoufade van duif met garnituur van aardappel naar keuze als hoofdgerecht. Het dessert was een Tarte Tatin met garnituur op basis van platte kaas en pistache.

“Toen ik de opdrachten kreeg heb ik ook even moeten spieken wat er nu precies bedoeld werd, dus heb ik het dikke boek er maar even bijgepakt. Door de wedstrijden heb ik de benadering van Escoffier zeker leren waarderen.”

Robert van Landeghem (chefkok van hotel/restaurant De Watermolen in Kasterlee) die de Grand Prix vorig jaar won, kreeg niet lang daarna een ster, werd ereburger van zijn woonplaats en had de zaak direct een paar maanden vol zitten.

Smulders: “Dat is toch de cultuur. Hier ligt dat iets anders, hier zijn de mensen toch wat nuchterder. Al geloof ik wel dat ze hier langer onthouden. Nu al heb ik de eerste reserveringen van Belgen binnen, die zijn gewoon bereid om er een paar uur voor te reizen.”

Behalve de eer mocht de Winterswijker ook een prijzenpakket ter waarde van €25.000 mee naar huis nemen. Op de vraag of zijn overwinning ook op zijn prijslijst merkbaar zal zijn, antwoordt Smulders: “Nee, hoor. Als je onze kaart van tien jaar geleden erbij pakt zie je dat de prijzen relatief niet veel zijn gestegen. Ik ben van mening en hoor dat ook van anderen dat de prijs/kwaliteitverhouding in De Beukenhorst goed is. Ik heb liever dat de mensen een keertje vaker in mijn restaurant komen.”

Reageer op dit artikel