nieuws

Stappen tegen illegale cafés in de maak

Horeca

Gemeenten in Overijssel maken zich zorgen over drankmisbruik in illegale cafés, zogeheten keten, op het platteland. De gemeente Steenwijkerland wil juridische stappen ondernemen om overlast door drinkende jongeren terug te dringen.

Stappen tegen illegale cafés in de maak

De keten fungeren als illegale cafés. ‘Enkele honderden jongeren in deze gemeente gaan eerst naar een eigen keet om in te drinken en daarna naar de cafés en disco’s in de buurt. Ik maak me daar zorgen om’, zei burgemeester H. Apotheker van Steenwijkerland.

De burgemeester wil onderzoeken of de keten op grond van de Horecawet of via de Wet op de ruimtelijke ordening aan te pakken zijn. ‘Keten bevinden zich in een grijs gebied en onttrekken zich zodoende aan de huidige regelgeving.’

Uit zeer recent onderzoek van de Utrechte Stichting Alcoholpreventie STAP blijkt dat er in ons land ongeveer 1500 keten zijn waar jongeren grote hoeveelheden drank consumeren. De meeste keten, oude caravans of zolderruimtes staan op het platteland en worden veelal op vrijdag- en zaterdagavond gebruikt. Een kwart van de veelal brandgevaarlijke keten zijn dagelijks open.

Het alcoholgebruik in de keten is volgens STAP ‘zorgwekkend hoog’. Alcohol is continu en in grote hoeveelheden aanwezig, vooral bier. De jongeren drinken ieder per avond ongeveer twaalf flesjes of vijftien glazen voor een prijs van tussen de 50 eurocent en 1 euro per flesje.

Controleurs van de Drank- en Horecawet komen er niet langs. De drank is voor de ‘leden’, meest jongens en verder voor bezoekers buiten de vaste kern. De eventuele winst wordt weer in de keet gestoken.

Leeftijdsgrenzen in het drankgebruik zijn er niet, jongeren onder de zestien kunnen zonder probleem meedrinken. Ze kopen hun kratjes meest in de supermarkt, soms levert die het bier af bij de keet.

Met de brandveiligheid in een keet is het slecht gesteld. Bijna de helft heeft geen brandblusser of nooduitgang. De ruimtes hangen vol met vlaggen en posters en het meubilair is vaak van hout. Op een drinkavond zitten twintig tot 25 jongeren op elkaar gepropt binnen circa 20 vierkante meter.

Na afloop begeven de meeste jongeren zich zonder terughoudendheid in het verkeer, per fiets, brommer of auto. Ze zeggen zelf : ‘Hier kan dat’ of ‘Ik kan heel goed tegen bier’. Op uitgaansavonden ligt het anders en regelen ze meestal wel een bestuurder die niet gedronken heeft. De disco is meestal verder weg dan het eigen huis.

Er zijn weinig klachten over overlast, de keten staan meest ver van de bebouwde kom. De meeste omwonenden hebben liever dat de jongeren onderdak zijn in de keet dan dat ze buiten rondzwerven. Ook de ouders denken er zo over. concluderen de onderzoekers.

Op het platteland is het al langer gebruikelijk om je in te drinken in een schuur of een oude caravan voorafgaand aan een stapavond met dure consumpties. Maar de afgelopen tien jaar zijn er veel van dit soort illegale dranklokalen bijgekomen, ten koste van de officiële horeca.

STAP pleit voor onderzoek naar de omvang van het fenomeen, controle op de brandveiligheid en vooral voor het hanteren van de leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol. Ook wil de organisatie weten wie er nu precies verantwoordelijk is. Gemeenten laten het keetdrinken vooral op hun beloop.

Reageer op dit artikel