nieuws

Straatmuzikanten staan in de rij voor het terras

Horeca

De Amsterdamse afdeling van Koninklijk Horeca Nederland heeft een poster met instructies in voorbereiding. De uitbater van een Thais restaurant in het centrum schreef een noodkreet aan het stadsdeelbestuur en de politie ziet met het stijgen van de temperatuur ook het aantal klachten toenemen. Straatmuzikanten. Ze dragen bij aan de couleur locale, maar niet zelden veroorzaken ze forse overlast en overstemmen ze ieder goed gesprek.

‘Het is een leuk fenomeen, het hoort bij een grote stad. Alleen kun je ’t overdrijven’, zegt H. Verweij van Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Amsterdam. ‘Als je al twee euro voor een biertje betaalt en je moet daarnaast ook nog drie euro uittrekken voor straatmuzikanten, dan wordt een terrasje pikken een dure grap. Dat gaat zowel ondernemers als klanten irriteren. En als het er nou eentje per half uur is, maar ze staan gewoon in de rij op elkaar te wachten.’

Dit jaar wordt Amsterdam overspoeld door artiesten uit Oost-Europa. ‘Ik heb nog nooit zoveel balalaika’s en trekzakken gezien’, verzucht S. Buter, uitbater van het Thais restaurant Ne Naam Naan aan de Nieuwmarkt. ‘En het is altijd hetzelfde deuntje.’

Vorige week ontving Buter, evenals andere horecaondernemers in de binnenstad, een brief van het stadsdeelbestuur waarin verscherpte controles op de terrasregels werden aangekondigd. ‘Als ze dan toch de straat op gaan, laat ze dan ook die muzikanten aanpakken. Ik stuur ze zelf ook wel weg, maar met dertig, veertig artiesten per dag blijf je aan de gang.’ Extra vervelend vindt Buter het dat sommige muzikanten wel heel dwingend blijven staan naast klanten die niet meteen de portemonnee trekken.

Van het stadsdeelbestuur hoeft de horeca het heil niet te verwachten. ‘De meeste muzikanten houden zich aan de regels’, zegt een woordvoerster. En die regels houden in dat ze geen versterkers en slaginstrumenten mogen gebruiken en niet mogen optreden met groepen groter dan zes personen. Ook voor 09.00 uur en na 23.00 uur is spelen op straat uit den boze, evenals langer dan een half uur op dezelfde locatie staan.

Om toch enigszins lijn in de muzikale chaos op straat te brengen, heeft de Amsterdamse afdeling van KHN een poster in de maak met ‘gedragsregels’. Niet om straatmuzikanten het werken onmogelijk te maken, ‘want het zijn ook ondernemers’, zegt Verweij. ‘Als ze een vergunning hebben om op te treden; prima. Maar alleen op een terras met toestemming van de eigenaar. Als ze ervóór gaan staan, tja, dan kun je weinig doen.’

Reageer op dit artikel