nieuws

Superieure hapjes doen malaise vergeten

Horeca

Het is een wonder dat ze elkaar niet raken. Zeker tien man zijn druk bezig rond de grote keuken in Onder de Boompjes. Iedereen weet precies wat ‘ie moet doen. Topsport op de vierkante meter. Roermond is voor een dag het kloppend hart van culinair Nederland, op de eerste ‘Parade des Patrons’.

Een culinaire primeur: twaalf sterrenkoks die gezamenlijk hun specialiteiten presenteren. Gistermiddag kookten de ‘patrons’ een exclusief ‘walking dinner’ in Onder de Boompjes in Roermond. Volgens hen hét recept in economisch moeilijke tijden. En zeker niet de laatste, weet chef-kok René Brienen van Onder de Boompjes. ,,De animo was gigantisch. Binnen een week hadden we al ruim tweehonderd gasten. We zijn gestopt bij 275 gasten”, zegt een enthousiaste Brienen over het culinaire experiment dat waarschijnlijk een jaarlijks terugkerend vervolg zal krijgen.

De gastheer in kasteeltje Hattem heeft voor de komst van elf topcollega’s -het neusje van de zalm in culinair Nederland- alles uit de kast gehaald. Het restaurant is versierd met dure bloemstukken en hij heeft vijftig man personeel ingehuurd, terwijl er op een normale avond hoogstens twaalf mensen werken.

,,Dit is wel bijzonder ja”, zegt de Maastrichtse sterren-kok Toine Hermsen, vlak voor de presentatie van zijn specialiteit, een naturel pastei van eendenlever met gekonfijte eend. ,,Ik doe dit werk al dertig jaar, maar ben nu best gespannen. Dat moet je ook hebben voor zoiets.”

De twaalf chefkoks, allen in het bezit van een of meer Michelin-sterren, bieden het exclusieve gezelschap proevers in een aparte tent naast het kasteeltje ieder een klein gerecht, een eigen topspecialiteit, aan. De gerechten worden gepresenteerd door Pierre Cnoops met een inleiding van de koks zelf. Onder het genot van een Russisch orkestje en een modeshow van een bruidszaak uit Maastricht waarbij de modellen ook zelfgemaakte dure juwelen showen aan het publiek. De mannequins hebben het druk, want ieder gerecht gaat gepaard met een andere jurk. De exclusieve hapjes worden geserveerd met dito Europese wijnen door de eigen sommeliers van de sterrenkoks.

Die hebben ook hun eigen personeelsleden meegenomen naar Roermond. In ieder vertrek van het kasteeltje staat wel een afvaardiging van de topkoks. ,,Bijna tot aan de zolder toe”, lacht Brienen. Hij geniet zichtbaar van het bezoek van zijn collega’s, waarvan een deel zaterdag in de bijgebouwen is blijven overnachten. ,,Er heerst een mega-spirit. Alles gaat goed.”

Rijk zal Brienen niet worden van het evenement, er moet zelfs geld bij, geeft zijn rechterhand Paul Kempen toe. Maar de hoop is natuurlijk dat een evenement als dit de gasten weer vaker restaurants laat bezoeken. Brienen heeft het net als veel collega’s moeilijk in de huidige recessie. Veel klanten laten het de laatste tijd afweten in de dure sterrenrestaurants. Zo loopt Robert Kranenborg van het Amsterdamse restaurant Vossius ook rond in het kasteel, terwijl hij onlangs failliet ging. En Jannis Brevet, wiens luxe ‘Inter Scaldes’ in Zeeland een paar dagen geleden volledig afbrandde.

Toch lijken de topkoks, die vooraf als moral support in moeilijke tijden een applaus kregen van de gasten, zelf nog het meest te genieten van hun gezamenlijke parade. Ze praten en lachen tussen de gerechten door in iedere hoek van het kasteeltje. Het idee ontstond als vriendendienst, om collega Brienen weer wat wind in de zeilen te geven, zei chef-kok Martin Kruithof uit Giethoorn vorige maand in deze krant.

,,Als je het goed presenteert, zie je dat de gasten vanzelf blijven komen”, zegt Ted Janssen, voorzitter van ‘Les Patrons Cuisiniers’, een exclusieve club waartoe slechts twintig koks in Nederland zijn toegelaten. Janssen beaamt dat veel patrons het moeilijk hebben momenteel (,,ik kan je verhálen vertellen”). De oorzaken zijn legio, de oplossing is volgens hem dit soort culinaire evenementen, waar volgens hem zeker mee doorgegaan wordt. Een van de bewijzen voor het succes is het feit dat de organisatie tegen driehonderd eetliefhebbers nee heeft moeten verkopen, omdat er simpelweg geen plaats was.

‘Topkok Raymond Prinsen raakt rijbewijs kwijt’

Een culinaire primeur: twaalf sterrenkoks die gezamenlijk hun specialiteiten presenteren. Gistermiddag kookten de ‘patrons’ een exclusief ‘walking dinner’ in Onder de Boompjes in Roermond. Volgens hen hét recept in economisch moeilijke tijden. En zeker niet de laatste, weet chef-kok René Brienen van Onder de Boompjes. ,,De animo was gigantisch. Binnen een week hadden we al ruim tweehonderd gasten. We zijn gestopt bij 275 gasten”, zegt een enthousiaste Brienen over het culinaire experiment dat waarschijnlijk een jaarlijks terugkerend vervolg zal krijgen.

De gastheer in kasteeltje Hattem heeft voor de komst van elf topcollega’s -het neusje van de zalm in culinair Nederland- alles uit de kast gehaald. Het restaurant is versierd met dure bloemstukken en hij heeft vijftig man personeel ingehuurd, terwijl er op een normale avond hoogstens twaalf mensen werken.

,,Dit is wel bijzonder ja”, zegt de Maastrichtse sterren-kok Toine Hermsen, vlak voor de presentatie van zijn specialiteit, een naturel pastei van eendenlever met gekonfijte eend. ,,Ik doe dit werk al dertig jaar, maar ben nu best gespannen. Dat moet je ook hebben voor zoiets.”

De twaalf chefkoks, allen in het bezit van een of meer Michelin-sterren, bieden het exclusieve gezelschap proevers in een aparte tent naast het kasteeltje ieder een klein gerecht, een eigen topspecialiteit, aan. De gerechten worden gepresenteerd door Pierre Cnoops met een inleiding van de koks zelf. Onder het genot van een Russisch orkestje en een modeshow van een bruidszaak uit Maastricht waarbij de modellen ook zelfgemaakte dure juwelen showen aan het publiek. De mannequins hebben het druk, want ieder gerecht gaat gepaard met een andere jurk. De exclusieve hapjes worden geserveerd met dito Europese wijnen door de eigen sommeliers van de sterrenkoks.

Die hebben ook hun eigen personeelsleden meegenomen naar Roermond. In ieder vertrek van het kasteeltje staat wel een afvaardiging van de topkoks. ,,Bijna tot aan de zolder toe”, lacht Brienen. Hij geniet zichtbaar van het bezoek van zijn collega’s, waarvan een deel zaterdag in de bijgebouwen is blijven overnachten. ,,Er heerst een mega-spirit. Alles gaat goed.”

Rijk zal Brienen niet worden van het evenement, er moet zelfs geld bij, geeft zijn rechterhand Paul Kempen toe. Maar de hoop is natuurlijk dat een evenement als dit de gasten weer vaker restaurants laat bezoeken. Brienen heeft het net als veel collega’s moeilijk in de huidige recessie. Veel klanten laten het de laatste tijd afweten in de dure sterrenrestaurants. Zo loopt Robert Kranenborg van het Amsterdamse restaurant Vossius ook rond in het kasteel, terwijl hij onlangs failliet ging. En Jannis Brevet, wiens luxe ‘Inter Scaldes’ in Zeeland een paar dagen geleden volledig afbrandde.

Toch lijken de topkoks, die vooraf als moral support in moeilijke tijden een applaus kregen van de gasten, zelf nog het meest te genieten van hun gezamenlijke parade. Ze praten en lachen tussen de gerechten door in iedere hoek van het kasteeltje. Het idee ontstond als vriendendienst, om collega Brienen weer wat wind in de zeilen te geven, zei chef-kok Martin Kruithof uit Giethoorn vorige maand in deze krant.

,,Als je het goed presenteert, zie je dat de gasten vanzelf blijven komen”, zegt Ted Janssen, voorzitter van ‘Les Patrons Cuisiniers’, een exclusieve club waartoe slechts twintig koks in Nederland zijn toegelaten. Janssen beaamt dat veel patrons het moeilijk hebben momenteel (,,ik kan je verhálen vertellen”). De oorzaken zijn legio, de oplossing is volgens hem dit soort culinaire evenementen, waar volgens hem zeker mee doorgegaan wordt. Een van de bewijzen voor het succes is het feit dat de organisatie tegen driehonderd eetliefhebbers nee heeft moeten verkopen, omdat er simpelweg geen plaats was.

‘Topkok Raymond Prinsen raakt rijbewijs kwijt’

Reageer op dit artikel