nieuws

Supermarktpionier Jac Hermans dood

Horeca

LAREN – Jac Hermans, eigenaar van de gelijknamige supermarktketen uit de tweede helft van de vorige eeuw, is woensdag na een kort ziekbed op 90-jarige leeftijd in Laren overleden.

Supermarktpionier Jac Hermans dood

Dat heeft de familie zaterdag meegedeeld. De familie Hermans verkocht de supermarktketen, die zich in het goedkope segment bewoog, in 1988 aan het Duitse bedrijf Tengelmann, eigenaar van A&P-supermarkten. In het najaar van 1994 verdween de naam Jac Hermans uit het Nederlandse straatbeeld.

De winkels van Hermans werden omgebouwd tot de Nederlandse variant van de internationale supermarktformule A&P. Deze formule – bestaande uit 161 filialen en een omzet van 1,7 miljard gulden – werd in september 2000 door Schuitema ingelijfd en volledig geïntegreerd binnen de C1000-formule.

Quote 500
De familie Hermans behoort tot de rijkste supermarktfamilies van Nederland met een geschat vermogen van meer dan 300 miljoen euro. Al jarenlang staat de grootgruttersfamilie, mede door de verkoop van het supermarktbedrijf eind jaren tachtig, hoog genoteerd in de Quote 500.

Dirk van den Broek sr. betuigt zaterdag in een rouwadvertentie in De Telegraaf zijn medeleven. Hij noemt Hermans ‘een respectabel mens en mijn beste zakenvriend’. Hermans wordt woensdag begraven in zijn geboorteplaats Amsterdam.

Reageer op dit artikel