nieuws

‘The party is over’ voor de iT

Horeca

Alles kon in de iT, zolang het maar niet goor en ordinair werd’, zegt Edwin Kollenburg, exploitant van Amsterdams meest extravagante discotheek. Zo was het tenminste. Maar extravagant is uit, aldus Kollenburg. Zaterdag 24 augustus geeft hij de laatste Hollywoodparty in de iT. Daarna sluit de disco in de Amstelstraat. The party is over.

Kollenburg kwam in 1989 in de iT. Hij werkte voor Manfred Langer. De Oostenrijker maakte van het voormalige Floratheater een discotheek van internationale allure. Naast Nederlandse bekendheden wisten bijvoorbeeld ook Grace Jones, Eddy Murphy en Boy George hun weg naar de iT te vinden.

Hoogtepunten noemt Kollenburg de jaarlijkse feesten als Halloween, de Hollywoodparty’s en zwembadfeesten. Ook het 10-jarig jubileum was een hoogtepunt. Oprichter Langer was daar niet meer bij. Hij overleed in 1994 op 42-jarige leeftijd aan keelkanker. Zijn begrafenis werd een extravagante optocht door Amsterdam en gaf een nieuwe dimensie aan ‘Amsterdam huilt’.

Sommigen beweren dat na Langers dood de klad kwam in de iT, maar volgens Kollenburg ging de discotheek daarvoor al achteruit. ‘Alles kon altijd in de iT. Mensen kwamen in de raarste uitdossingen naar Amsterdam, maar op zeker moment heb je alles gezien. Dan is extravagant blasé. Het komt wel weer, maar niemand weet wanneer’, zegt Kollenburg.

Dieptepunt voor de iT was de inval in de zomer van 1999. De politie arresteerde twaalf mensen en nam een flinke hoeveelheid drugs in beslag. Honderden sympathisanten verzamelden zich een week later voor de deuren van de discotheek, maar die bleef maanden dicht. Het Amsterdamse uitgaansleven zat in het slop. Kort voor de inval bij de iT was discotheek RoXy in vlammen opgegaan. De brand brak uit tijdens een feestje na de begrafenis van RoXy-oprichter Peter Giele. In oktober ging de iT weer open, maar het werd niet meer hetzelfde.

Het huurcontract van de iT loopt binnenkort af. De enorme huurverhoging deed Kollenburg besluiten de tent te sluiten. ‘Het wordt zo duur dat het niet leuk meer is de zaak te runnen en na dertien jaar is het wel mooi geweest ook’, zegt hij. Geruchten dat de zaak wordt verkocht en nieuwe eigenaren na een grondige verbouwing de discotheek heropenen, doet Kollenburg vooralsnog af als roddels. Zaterdagavond herleeft in de iT nog een keer de goede oude tijd. Het laatste hoogtepunt voor Kollenburg

Reageer op dit artikel