nieuws

Tilburgse popcentrum 013 bestaat vijf jaar

Horeca

Het Tilburgse popcentrum 013 bestaat deze maand vijf jaar. Het viert dat met een groot aantal concerten, een open dag en een speciale krant die in Tilburg en omgeving huis-aan-huis wordt verspreid. De Tilburgse band Krezip begint 15 november zijn akoestische tour in 013.

Tilburgse popcentrum 013 bestaat vijf jaar

Vijf jaar geleden was het multifunctionele popcentrum in de binnenstad van Tilburg (drie zalen met een totale capaciteit van 3000 mensen) uniek in Nederland. Inmiddels heeft bijna elke stad een ‘eigen’ 013.

Voor artiesten en Mojo, de organisator van veel concerten, is het aanbod van zalen de afgelopen vijf jaar veel groter geworden. De Heineken Music Hall in Amsterdam opende zijn deuren en Ahoy’ werd steeds populairder bij artiesten. Maar daar heeft 013 volgens algemeen directeur Guus van Hove weinig last van. ‘Wij hebben inmiddels een unieke positie en reputatie in Nederland. In 013 hangt een echte clubcultuur.’

Breda heeft sinds een jaar poppodium Mezz en Eindhoven begint binnenkort met de verbouwing van De Effenaar. ‘Maar deze centra zijn kleiner en programmeren anders’, aldus Van Hove. In 013 zijn jaarlijks 475 optredens. Er komen 275.000 mensen langs de kassa. Van Hove gaat wel nieuwe dingen doen in het centrum, hoewel 013 zijn plaats heeft gevonden in het Nederlandse poplandschap.

‘Mensen hebben veel meer te kiezen. Ze kunnen niet alleen naar ons, maar ook naar de bioscoop of naar de kroeg. We moeten dus andere dingen verzinnen.’ Van Hove denkt aan samenwerking met musea en theaters in de stad. Als voorbeeld noemt hij een soort jarentachtigprogramma dat bestaat uit een combinatie van livemuziek van Depeche Mode, U2 en R.E.M, dans en fotografie.

Van Hove wil ook nieuwe doelgroepen bereiken en een breder programma aanbieden. ‘We willen van popcentrum naar popcultuurcentrum. Als we André Hazes hier hebben, zou je in een van de andere zalen ‘Zij gelooft in mij’, de filmdocumentaire over de zanger, kunnen draaien. Frans Bauer hier in 013? Het zou kunnen. Maar niet alleen Frans Bauer. Ik zou er een programma met andere artiesten omheen zetten.’

Reageer op dit artikel