TNO: Afzuigkap in horeca helpt

TNO: Afzuigkap in horeca helpt

Ventilatiesystemen in bijvoorbeeld cafés, restaurants en disco's blijken de overlast van tabaksrook fors te beperken. Het onderzoeksinstituut TNO voerde de afgelopen weken diverse proeven uit in verschillende horecagelegenheden.

De rook werd in de meeste gevallen bijna volledig verdreven, liet TNO dinsdag weten. Afhankelijk van het gebruikte systeem nam de hoeveelheid rook in de lucht 50 tot zelfs 99 procent af.

De kosten van een goed werkend ventilatiesysteem liggen zeker de helft lager dan eerdere inschattingen, gemaakt in opdracht van minister Hoogervorst van Volksgezondheid. De kosten liggen tussen de 5000 en 30.000 euro.

TNO vindt ventilatiesystemen dan ook een betaalbaar en effectief alternatief voor een rookverbod. Hoogervorst noemde ventilatie voor cafés en restaurants eerder te duur en niet effectief genoeg. Hij stuurt aan op een rookverbod in de horeca.

De Stichting Sigarettenindustrie (SSI) en de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie (VNK), de opdrachtgevers van het onderzoek, gaan ervan uit dat Hoogervorst de resultaten zal meenemen bij het vaststellen van zijn beleid. 'Onafhankelijk onderzoek bewijst nu dat ventilatie wel degelijk werkt. En niet een klein beetje. Daar kan de minister niet omheen', zei W.J. Roelofs, voorzitter van de SSI.

In een reactie laat Koninklijk Horeca Nederland weten dat de horeca graag het stappenplan wil blijven uitvoeren. ‘We hebben een bestaand stappenplan tot 2008. We willen ons houden aan de afspraken. De minister heeft destijds zelf gekozen om ventilatie niet mee te nemen in stappenplan. Er wordt gesproken over een investering van 30.000 euro. Dat is een heel bedrag voor horecazaken. Als ondernemers gaan investeren, dan moet de minster de garantie geven dat de komende tien jaar gerookt mag worden’, aldus woordvoerder Anthony van der Klis van KHN.

De antirokersorganisatie Clean Air Nederland (CAN) zegt in een reactie dat ventilatie geen alternatief is voor een rookvrije horeca. Volgens de organisatie is het doel van het rookvrij maken van de horeca dat meer mensen stoppen met roken. CAN verwijst naar Groot-Brittannië waar een artsenorganisatie heeft berekend dat een rookverbod in de horeca zal zorgen voor 15 procent extra daling van het aantal rokers. CAN stelt verder dat een afzuiginstallatie te duur zal zijn voor veel horecabedrijven, vooral voor de kleintjes. Volgens CAN kost zo'n apparaat al snel 30.000 euro, een bedrag dat bijvoorbeeld een buurtcafé niet snel zal kunnen ophoesten.