nieuws

‘Toerisme biedt geen oplossing voor ergste armoede

Horeca

De Verenigde Naties (VN) hebben ten onrechte hoge verwachtingen van het toerisme als motor voor armoedebestrijding in de armste landen van de wereld. Dat vinden onderzoekers van de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer (NHTV) in Breda.

De NHTV-ers Jos van der Sterren, Jeroen Nawijn, Ilja Simons en Paul Seeters maakten hun kritiek donderdag wereldkundig tijdens de Groeneveld Conferentie 2005 in Wageningen. De congresgangers debatteerden over duurzaam toerisme en de mogelijkheden om via toerisme armoede te bestrijden.

In 2002 hebben de Verenigde Naties en de World Tourism Organisation (WTO) afgesproken dat het toerisme het belangrijkste middel wordt om binnen dertien jaar de armoede in de 49 armste landen op aarde te halveren. De NHTV-ers vinden dat de VN en de WTO veel te optimistisch zijn en te weinig oog hebben voor negatieve factoren, zoals corruptie, milieueffecten en de prijzenoorlog in de toerismebranche.

Reageer op dit artikel