nieuws

Toeristen balen van kale Keukenhof

Horeca

De eerste toeristen die donderdag de Keukenhof bezochten, werden niet verwelkomd door een uitbundige bloemenzee. Door de aanhoudende nachtvorst bloeien er in het 32 hectare grote natuurpark nog maar op enkele plaatsen krokussen en winteraconieten.

Toeristen balen van kale Keukenhof

Een bezoekster uit Taiwan vertelde dat ze een ansichtkaart had gekocht om thuis te laten zien dat ze echt de beroemde tentoonstelling had bezocht. Voor haar was het bezoek aan de Keukenhof onderdeel van de acht dagen durende reis door Europa.

‘Ik ben een beetje teleurgesteld, omdat er buiten zo weinig bloeit. Toen we uit Taiwan vertrokken wisten we dat we misschien geen bloemen zouden zien, maar je hoopt het natuurlijk wel. Het is de natuur. Toen we vanochtend wakker werden, waren we al blij dat het niet regende. Nu wandelen we langs het groen en genieten van de zon’, aldus de Taiwanese.

Een Duitser bezocht het park met familie uit Indonesië. ‘We wisten niet dat er buiten nog niets te zien is. Het is mooi weer, maar voor de bloemen moeten we de paviljoens in.’

Twee jonge vrouwen uit Hongkong waren echt teleurgesteld. ‘Weet u of er buiten tulpen horen te staan’, vraagt een van hen. Nadat ze vorig jaar de Australische variant van de Keukenhof bezocht, wilde ze per se de befaamde Nederlandse tulpen in het echt zien. ‘Maar ik had wel verwacht dat er buiten meer te zien zou zijn.’

Woordvoerder A. Gerards van de Keukenhof begrijpt dat buitenlandse toeristen zich een bezoek aan het park anders voorstellen dan ze nu te zien krijgen. ‘De natuur is gewoon laat. Daar is niets aan te doen. Maar als dit weer aanhoudt, is het zo gedaan. Een Nederlander stelt dit uitje wellicht even uit tot er meer te zien is. Een internationale gast is hier maar enkele dagen en kan hoogstens wat schuiven in het programma.’

De Keukenhof past de openingsperiode niet aan de weersomstandigheden aan. ‘Een jaar geleden stond alles vroeg in bloei in een ongekend mooi voorjaar en werd er gevraagd waarom we niet eerder opengingen. Nu is het langer koud, is er nog weinig bloei en zouden we weer later open moeten.’

Hoewel de meeste bollen donderdag nog maar net boven de grond uitstaken, was er in de vier paviljoens wel veel te zien. Gerards: ‘In de paviljoens garanderen we bloei. Van tulpen, hortensia’s tot orchideeën’.

Doordat de zon scheen op de eerste dag dat de Keukenhof open was voor publiek, genoten de meeste toeristen toch van dit dagje uit. Aan het begin van de middag zochten enkelen op het terras een plekje in de zon en uit de schrale wind. Italiaanse scholieren testten de hangbrug over het water. En net als eigenlijk alle andere toeristen lieten ze zich fotograferen bij de bloeiende tulpen in een paviljoen en bij de molen in het park.

Reageer op dit artikel