nieuws

Toeristenbelasting hotels stijgt 150%

Horeca

De Wassenaarse hotels maken zich zorgen over de forse stijging van de toeristenbelasting. De gemeenteraad wil deze per 1 januari met 150 procent verhogen naar € 1,92 per overnachting. Directeur D. Wouwenaar van hotel-restaurant Duinoord zegt zo’n plotselinge verhoging niet ‘aan de gasten te kunnen verkopen’.

‘Ook al omdat de hotels hun tariefstijgingen zelf beperken tot het inflatieniveau.’ Die mening wordt gedeeld door zijn collega’s M. Bull ( Auberge de Kieviet), M. Tielkemeijer (Hagenhorst) en Polman (Bijhorst). De directies van de vier hotels zeggen ook vooral problemen te hebben met het tijdstip waarop de gemeente de verhoging aankondigt. Dit betekent dat een echtpaar dat voor komend jaar een verblijf van een week heeft geboekt € 26,88 aan belasting moet betalen in plaats van € 10,87 waarop is gerekend.

De hoteliers hebben becijferd dat Wassenaar aan belasting 75.000 euro meer vangt dan was begroot. De kwestie kwam gisteravond aan de orde tijdens een vergadering van de raadscommissie financïen.

Daar bleken ook Duinrell, Maaldrift en Duinhorst, de drie Wassenaarse campings, moeite te hebben met het voorstel om per overnachting € 0,77 aan belasting te betalen. De campings vielen niet zozeer over het bedrag, dat in 2003 gelijk blijft, maar willen dat de gemeente dit voortaan eerder bekendmaakt.

Het argument is dat toeristische gidsen, folders en VVV-brochures inmiddels zijn gedrukt. ‘En we hebben wel ‘water’ als thema, maar we willen niet verdrinken’, zei directeur R. baron van Zuylen van Nijevelt (Duinrell).

Namens de campings stelde hij voor om meeropbrengsten te reserveren voor ‘slechte tijden’, maar de fracties zagen dat niet zitten.

Het raadslid Gieskes (VVD) hield de ondernemers voor dat ze eerder dit jaar over de voorstellen hebben kunnen meepraten en dat ze nog blij moeten zijn dat de gemeente (eenmalig) de koppeling met de onroerendezaakbelasting (OZB) heeft losgelaten. Fractievoorzitter Van Schie (PvdA) stelde nog voor om de zogeheten Duingalows apart (hoger) aan te slaan, maar kreeg daarvoor van niemand steun.

Wethouder Van Dijk (VVD, financiën) concludeerde dat alles dus gewoon doorgaat en zegde toe dat de volgende verhogingen eerder worden aangekondigd.

Reageer op dit artikel