nieuws

Toeristengidsen moeten steekwapen inleveren

Horeca

De gidsen van excursiebureau Van Aemstel Produkties in Amsterdam mogen niet langer met een stalen hellebaard op de Wallen lopen. De gemeente Amsterdam heeft de ontheffing ingetrokken, liet directeur Raoul Serree maandag weten.

Het bedrijf had eind vorig jaar een vrijstelling gekregen voor het middeleeuwse steekwapen, dat ooit werd gebruikt om ridders van paarden te spietsen.

Sinds januari torsten vier gidsen het wapen mee, als zij toeristen rondleidden in de Amsterdamse rosse buurt. Van Aemstel Produkties had een ontheffing aangevraagd om in de avond veilig excursies te kunnen organiseren.

De stalen hellebaarden bleken doeltreffend genoeg om dronken toeristen en agressieve junks en dealers af te schrikken, zegt Serree. Nu de vrijstelling is ingetrokken, stopt het bedrijf met de avondrondleidingen.

Reageer op dit artikel