nieuws

Topkok in stress door vogelgriep

Horeca

De Franse topkok Georges Blanc, sinds 26 jaar in het bezit van drie Michelinsterren, is aangeslagen door het vogelgriepvirus in Frankrijk. Blanc is de informele koning van de fameuze Bresse-kip en probeert te redden wat er nog te redden valt.

Topkok in stress door vogelgriep

Het restaurant van Blanc in Vonnas is gelegen op nog geen twintig kilometer van de Dombes, het merengebied in de Ain, waar het gevreesde virus H5H1 is geconstateerd. Daarnaast is Blanc al twintig jaar voorzitter van de branchevereniging dat toeziet op de criteria waaraan de Bresse-kip moet voldoen.

Volledige opsluiting
Enkele dagen geleden riep Blanc op tot een volledige opsluiting van alle kippen in de regio. Veel Bresse-kiphouders proberen nog vrijstelling te krijgen om zo de Bresse-kip aan alle voorwaarden voor de AOC (‘appellation d’origine contrlée’) te laten voldoen. Volgens de AOC hebben de kippen minimaal 5000 vierkante meter weide nodig waar ze leven van graan, maïs en melkpoeder.

Blanc hoopt vurig op een ‘welwillende reactie’ van de autoriteiten als pluimveehouders voorlopig niet kunnen voldoen aan alle strikte voorwaarden van de AOC. Kippenhouders in de regio hebben al laten weten dat investeringen die nodig zijn om het virus te remmen, niet haalbaar zijn.

Voedingsschema
Verder wil Blanc een alternatief voedingsschema opstellen in strijd tegen het virus. Een dierenarts in het getroffen gebied laat weten hierin weinig te zien. ‘Misschien gaat het in mei, als het warmer wordt weer beter. Maar in de herfst als de temperatuur daalt, zal het virus weer opduiken’, aldus de arts in NRC Handelsblad.

De Bresse-kip kenmerkt zich door zijn blauwige pootjes, strakke witte veren en mooie rode kam. Ze zijn afkomstig uit het arrondissement Bourg-de-Bresse in het oostelijke departement Ain, nabij de Zwitserse grens. De Bresse-kip wordt in de Nederlandse keuken gezien als een culinair product van hoge kwaliteit.

Reageer op dit artikel