nieuws

Transparanter deurbeleid Amsterdamse clubs vertraagd

Horeca

Het nieuwe deurbeleid voor twintig Amsterdamse clubs laat nog even op zich wachten. Het uitgaanspubliek had eigenlijk eind van dit jaar al op duidelijkere huisregels kunnen rekenen, maar de uitvoering ervan blijkt toch iets ingewikkelder dan gedacht. Vermoedelijk komt het tolerantere deurbeleid er nu niet voor volgend voorjaar.

Transparanter deurbeleid Amsterdamse clubs vertraagd

Dat liet Ton Poppes, eigenaar van Escape en voorzitter van de Amsterdamse afdeling van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) donderdag weten. De betrokken partijen hadden deze week eigenlijk spijkers met koppen moeten slaan, maar doordat de politie opheldering vroeg over wat precies haar rol was in het geheel, loopt het plan vertraging op.

Volgens een woordvoerder van de gemeente was de tijdsplanning al heel krap en blijkt het toch lastig om precies te bepalen wie wat doet en wat er nu precies gaat gebeuren met eventuele klachten van discriminatie die hieruit kunnen voortvloeien.

Het initiatief voor een transparanter deurbeleid komt voort uit gevoelens van discriminatie onder de Amsterdamse jeugd. Na de moord op Theo van Gogh voelden veel jongeren zich buitengesloten. Veel uitgaansgelegenheden hielden er een onduidelijk huishoudelijk reglement op na.

Discriminatie
In de toekomst moet dat voorbij zijn en moeten de gasten precies weten waar ze aan toe zijn. Mocht dat toch niet het geval zijn, dan kunnen ze een klacht indienen bij een speciaal panel dat moet oordelen of sprake is van discriminatie.

Volgens de woordvoerder van de gemeente gaat het Meldpunt Discriminatie Amsterdam een convenant opstellen dat alle betrokken partijen straks moeten ondertekenen. Overigens oordeelt hij dat het in Amsterdam toch best snel gaat als je het vergelijkt met steden als bijvoorbeeld Utrecht en Den Haag, waar ook aan een helderder deurbeleid wordt gewerkt.

Reageer op dit artikel