nieuws

Trendwatcher signaleert dat eten steeds ‘schoner’ moet zijn

Horeca

Snacks worden kwalitatief steeds beter nu ze meer en meer worden gebruikt als maaltijd. Niet alleen de smaak, maar ook de inhoud verbetert het aanzien van de snack, zegt voedseltrendwatcher Anneke Ammerlaan uit Weesp. Ook wordt de snack steeds makkelijker eetbaar, vindt ze. Volgens Ammerlaan is het allemaal bedoeld om de mens meer keuzemogelijkheden te geven: eet ik aan tafel of onderweg.

In Amerika en Italië bestaan al pizza’s, hotdogs en cordon bleus op een stokje. Lekker makkelijk voor onderweg. Een hand aan het stuur en een hand aan het eten. Zo bestaat er in Amerika ook gedroogd vlees in de vorm van een lange staaf en zijn er yoghurtstrips te koop onder de naam go-gurt. ‘We gaan van lean-cuisine naar clean-cuisine’, zegt Ammerlaan. ‘Eerst moest al het eten light zijn, maar nu komt de nadruk te liggen op schoon eten.’ Dit schone eten wordt ook wel ‘nomadenvoedsel’ genoemd. De grote verscheidenheid aan dit ‘schoon eten’ ontstaat ook steeds meer in Nederland. De laatste trend is volgens de trendwatcher de soep uit speciale soepshops, maar ook sushi, shakes en wraps schaart zij onder kwalitatief goed nomadenvoedsel. ‘Mensen krijgen steeds meer keuzemomenten aangeboden. De ene keer eet je uitgebreid met je vrienden aan tafel en de andere keer wil je sporten en pak je als maaltijd een wrap of loop je langs de sushibar.’

Portable-eten’
De trendy zaakjes waar het ‘portable-eten’ wordt verkocht lijken de nieuwe shoarma- en friteszaken te worden. Deze eetgelegenheden zijn volgens Ammerlaan niet meer uit de Nederlandse samenleving weg te denken. Waar friteszaken vroeger allerlei snacks verkochten voor de lekkere trek tussendoor, ontstaan er nu steeds meer zaken waar de kwaliteitsnack in de vitrine ligt, zoals de sushi. Ammerlaan: ‘Die ‘goede’ snack is al ontstaan met de komst van merkproducten als Van Dobben kroketten.’ De trendwatcher voorspelt verder dat er in de toekomst snacks van alleen maar vruchten of groenten zullen zijn. Ook verwacht ze dat er op den duur voedingssupplementen aan de snack worden toegevoegd, zoals mineralen, vitaminen en kalk.

Reageer op dit artikel