nieuws

‘Turken kunnen automaten plunderen

Horeca

De nieuwe Turkse munt voor 1 lire, met een waarde van 55 eurocent, lijkt als twee druppels water op de munt voor 2 euro. Volgens de Turkse krant Hürriyet worden met behulp van deze munten in Duitsland al sigaretten-, koffie en snackautomaten leeggeplunderd. Alleen Oostenrijk heeft zich hier afdoende op voorbereid.

‘Turken kunnen automaten plunderen

Dat melden de regionale media. Per 1 januari voerde Turkije de nieuwe munteenheid Nieuwe Turkse Lire in, hierdoor verdwenen zes nullen van de devalueerde oude Turkse munteenheid. Deskundigen in Turkije waarschuwden al direct dat de nieuwe munten tot fraude konden leiden in Europa. ‘Onze angst is terecht gebleken’, stelt Ismail Erel, journalist bij Hürriyet.
Vooral in Duitsland zouden een aantal Turken inmiddels bezig zijn om automaten te plunderen met behulp van de veel goedkopere munt. Ook in andere landen gebeurt dit mogelijk al, waaronder Nederland. ‘Oostenrijk zag het gevaar aankomen. Overige eurolanden, zullen hetzelfde moeten doen. In Duitsland is nu al sprake van een schade die oploopt tot in de miljoenen’, aldus Erel.

Munten terug
De journalist nam zelf in het Duitse Frankfurt de proef op de som. ‘Ik gooide de munt in een automaat, trok een chocoladereep van 50 eurocent en kreeg 1 euro en 50 eurocent terug. Eén keer kreeg ik zelfs 4 munten van 50 eurocent terug.’
Niet alleen Turkse Nederlanders kunnen naar verwachting profiteren van de onverwachte mogelijkheden van de nieuwe munt. Turkije is ook een populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Rond de carnaval zullen weer duizenden Nederlanders afreizen naar de all-inclusive resorts aan de Turkse kust. Eerder al was een soortgelijke fraude mogelijk met een Thaise munt. Hierop zijn veel automaten in Nederland aangepast.

Reageer op dit artikel