nieuws

Twijfels over kans combi Ahold-Hema

Horeca

AMSTERDAM – Op de mogelijke belangstelling van het supermarktconcern Ahold in de overname van Hema zijn de reacties gemengd. Analisten en supermarktdeskundigen zijn het er niet over eens of de overname een goede stap zou zijn. Ahold en de moeder van Hema, het detailhandelsconcern Maxeda, willen geen commentaar geven.

Twijfels over kans combi Ahold-Hema

Het Financieele Dagblad meldde vandaag dat Ahold in de race zou zijn voor Hema. Jan-Willem Grievink van het FoodService Instituut ziet zo’n overname wel zitten. ‘Hema heeft wel wat weg van Marks & Spencer in Groot-Brittannië. Heel wat lessen uit het buitenland kun je loslaten op Nederland. De kennis van non-food kan je doorvoeren in de supermarkten. Succesvolle concepten als ‘AH to go’ kun je weer in de winkels van Hema doorvoeren.’

Volgens Grievink kunnen supermarkten de komende jaren niet meer groeien in voedingsmiddelen. ‘Ik denk dat de enige mogelijkheid voor groei ligt in non-food. Daarom lijkt het voor de hand te liggen dat Ahold non-food als strategie gaat beschouwen. In commercieel opzicht zou een samengaan goed zijn. Het concern moet alleen oppassen supermarktlogica te snel los te laten op een bedrijf als Hema.’

Waarom schakelen?
Supermarktconsultant Gerard Rutte is daarentegen negatief over een dergelijke stap. ‘Ik ken geen voorbeelden van supermarktondernemingen die het goed doen in andere branches. Ahold heeft zijn handen vol aan de Verenigde Staten en Albert Heijn in Nederland gaat als een speer. Waarom zouden ze nu gaan schakelen?’

Rutte denkt dat er in logistieke zin weinig voordeel te behalen is. ‘Er zijn aparte logistieke stromen. Voedingsmiddelen hebben toch een andere insteek dan non-food. Daarnaast hoeft Ahold van inkopen niets meer te leren, want dat kunnen ze als de beste.’

Geen strategische reden
Ook analisten zijn verdeeld. ING ziet niets in een bieding. ‘Het valt niet binnen de strategie om bedrijfsonderdelen te verkopen en zich te concentreren op supermarkten. Bovendien is er geen strategische reden voor een dergelijke stap. Aandeelhouders zullen het ook niet leuk vinden. Zij zijn geïnteresseerd in waardeherstel en niet in een waardevernietigende aankoop.’

Zakenbank Petercam vindt het niet het juiste moment voor een aankoop door Ahold. ‘Het betekent een grote investering in een ander concept terwijl de onderneming in het midden van een herstructurering zit. Het is ook niet in lijn met de strategie om zich te richten op supermarkten.’

Transitiejaar
SNS Securities kan zich de belangstelling van Ahold voorstellen maar denkt niet dat het rondkomt. ‘Het jaar 2007 is een transitiejaar voor Ahold met de herstructurering in de Verenigde Staten en de verkoop van verschillende bedrijfsonderdelen.’

Reageer op dit artikel