nieuws

Van Eijl uit niets in rijkenlijst Quote

Horeca

Een dag na het verschijnen van de Quote 500 Rijkste Nederlanders, belt Giovanni van Eijl met de redactie van Misset Horeca. ‘Wat Quote schrijft klopt niet’, zegt een verontwaardigde van Eijl. ‘Ik zit helemaal niet op de Wallen.

Van Eijl uit niets in rijkenlijst Quote

‘Op de Amsterdamse Wallen bezit hij een groot aantal panden met ramen’, schrijft het maandblad over hotelier en vastgoedman Giovanni van Eijl, vooral bekend van de Amrâth hotelgroep. Uit het niets komt hij binnen op plaats 117 van Quote’s rijkenlijstje, met een geschat vermogen van 150 miljoen euro.

Van Eijl had er een paar edities eerder al in kunnen staan, maar hij is lang uit het zicht gebleven van de redacteuren van Quote. Die waren dit keer wél wakker genoeg, in ieder geval om de jaarlijkse Top-100 van grootste horecabedrijven van Misset Horeca er op na te lezen. Nooit eerder werd er zo schaamteloos zonder bronvermelding uit dit vakblad geciteerd. Voor alle duidelijkheid: het zinnetje over panden op de Wallen, hetgeen dus volgens van Eijl niet klopt, komt niet van ons.

Alle eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Quote Misset Horeca wel als bron noemt in het stukje over familieconcern Van der Valk, met 400 miljoen euro op plek 37 (was 43). Van der Valk stootte in de laatste Top-100 van horecaconcerns McDonald’s van de troon.

Tycoons
De horeca is goed vertegenwoordigd in de lijst van meest vermogende Nederlanders. Op nummer 90 (komend van 303) staat Jacob Gelt Dekker, eigenaar van het luxe Kura Hulanda Hotel in Willemstad op Curacao. De miljoenen die hij in het project stopte, verdiende hij met Budget Rent a Car in de Benelux en Finland. Ook kopieerde ex-tandarts Gelt Dekker met succes het One Hour Photo-concept uit de Verenigde Staten. Geschat vermogen: 200 miljoen euro.Tycoon Sjoerd Kooistra, met argusogen gevolgd door vakbonden, curatoren en de belastingdienst, boekt nog altijd grote successen met z’n imperium. In financieel opzicht dan. Van de 80 cafés die hij bezit, zou dit jaar bijna een kwart op de fles zijn gegaan. Desondanks groeien de cijfers. Kooistra zelf houdt het op een vermogen van 125 miljoen euro.

Nijmegenaar Bart van Elsland, binnengelopen door de verkoop van zijn Bakker Bart imperium, is goed voor 90 miljoen euro en staat net als vorig jaar op 188. Van Elsland zit op dit moment met geld in Australian Homemade, het hippe ijsconcept waarmee hij Nederland en de rest van de wereld wil veroveren.

Wesley, Van der Most
En dan de verliezers uit de horeca. Benoît Wesley – goed voor 36 miljoen euro – heeft door het debacle met de Applebee’s formule in Nederland iets moeten inleveren. Hij zakt van 422 naar 479. Gerard van den Tweel (met 54 miljoen op plek 357, was 345) liet de omzet uit zijn supermarkten groeien, met zijn hotel Heerlijckheid van Ermelo en partycentrum Hof van Nijkerk gaat het de laatste tijd wat minder. Ook Hennie van der Most, over twee pagina’s geportretteerd op zijn eigen golfbaan bij hotel De Koperen Hoogte, moet een stapje terug doen (36 miljoen euro, van 480 naar 493).

Recessie aan de top, maar met de 500 rijksten van Nederland hoef je geen medelijden te hebben. Samen hebben ze ruim 90 miljard euro te verbrassen. Dat is negen procent meer dan vorig jaar. Vreemd genoeg nemen ze het er niet van. Hoe kan anders zo’n restaurant als Vossius failliet gaat? Wel waren ze er als de kippen bij om een bod uit te brengen op de failliete boedel van het sterbedrijf. Op de afhaaldag afgelopen maandag in een loods op Schiphol was het stervensdruk.

Reageer op dit artikel