nieuws

Veertien en acht jaar voor doodslag Fetter

Horeca

De rechtbank in Leeuwarden heeft twee mannen veroordeeld tot veertien en acht jaar cel voor doodslag op Manuel Fetter. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden donderdag bepaald. Fetter werd het slachtoffer van zinloos geweld na een avondje stappen.

Tegen de verdachten Hasan A. en Patrick van der M. eiste het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden respectievelijk achttien en tien jaar cel voor moord in vereniging. De rechtbank in Leeuwarden acht echter slechts doodslag en medeplegen van doodslag bewezen. Het vonnis van de rechtbank leidde in de rechtszaal tot woedende reacties van familie en vrienden van Fetter.

Het slachtoffer werd in de nacht van 23 op 24 september met veertien messteken door A. om het leven gebracht, nadat hij de mannen had aangesproken over het kapot gooien van een bierflesje. Van der M. zou op Fetter hebben ingeslagen.

De afdeling Leeuwarden van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) blies na het incident het project ‘Nee! tegen geweld’ nieuw leven in. Dat project begon na de dood van Meindert Tjoelker in 1997. Tjoelker werd in Leeuwarden doodgeschopt nadat hij enkele jongens had aangesproken omdat zij fietsen vernielden.

De gemeente Leeuwarden, de politie en de horeca in de stad probeerden met ‘Nee! tegen geweld’ de veiligheid te verbeteren na het voorval. ‘Door wisselingen van mensen binnen de politie en de horeca is het project wat ingedut’, aldus voorzitter B. de Vries van de KHN-afdeling Leeuwarden destijds.

Reageer op dit artikel