nieuws

Veiling De Librije levert 80.000 euro op

Horeca

De veiling van het interieur van sterrenrestaurant De Librije heeft tussen de 70.000 en 80.000 euro opgeleverd. ‘Ongeveer wat we ingeschat hebben’, meldde veilingmeester Cees Lubbers gisteren kort na de veiling. De opbrengt van de veiling gebruiken Jonnie en Thérèse Boer voor het inrichten van de nieuwe Librije.

Veiling De Librije levert 80.000 euro op

De openbare veiling bracht een grote groep koopjesjagers naar het Zwolse toprestaurant. Zo ging in groot tempo de lichtarmaturen, wijnkasten, stoelen, bestek, een litho van Corneille, een smeedstalen menustandaard, een broodsnijtafel, wijnglazen, partijen servies en zelfs aangebroken flessen onder hamer. Totaal werden 269 ‘kavels’ geveild door veilingmeester Lubbers. De veiling zelf was in een voormalige kerk, iets verderop dan De Librije.

De veiling van de inboedel is uit nood geboren, aldus eigenaresse Thérèse Boer van De Librije. ‘Eens in de acht of tien jaar moet een horecabedrijf vernieuwen. Ons interieur was er hard aan toe. Waar moet je met al die spullen heen? Een veiling leek ons wel een aardig idee.’

Veel geveilde producten kwamen door tijdig met bordje 54 te zwaaien in handen van Leo Peeters uit Apeldoorn. ‘Wat gaat u toch met al die spullen doen?’, vroeg Thérèse Boer zich af, genoteerd door het Algemeen Dagblad. ‘Ik ga in september een culinaire mensa openen in Apeldoorn. Een soort restaurant en sociëteit in één’, aldus Peeters. Hij kocht voor pakweg 50.000 euro aan spullen van De Librije.

Vandaag begint direct de grote verbouwing van het restaurant, die pakweg een half miljoen euro gaat kosten. Boer: ‘Het interieur wordt een stuk moderner, gewaagder ook. Iets minder dan een maand hebben we voor de verbouwing. Dan moeten we echt open, want we zitten helemaal volgeboekt.’

Zaterdagavond 26 en zondagmiddag 27 augustus vindt de try-out plaats van de nieuwe Librije. ‘Omdat we bang zijn sterren te verliezen’, grapte topkok Jonnie Boer enkele weken geleden over het nut van de oefensessie. De officiële opening is op maandag 19 september om 17.00 uur met een openingsfeest. Dan wordt ook een nieuwe winkel bij het restaurant geopend.

Reageer op dit artikel