nieuws

Ventilatielobby kan rookverbod niet keren

Horeca

De tabaksindustrie en de producenten van ventilatieapparatuur proberen het voorgenomen rookverbod per 1 juli 2008 via de Tweede Kamer ongedaan te maken. Maar het is zeer de vraag of ze daarmee succes zullen hebben. Hun pogingen lijken te stranden.

Ventilatielobby kan rookverbod niet keren

Zo staken ventilatiebedrijven geld in het Platform Horeca en Ventilatie, dat in Nederland de discussie over een rookverbod in de horeca in de gewenste richting moest stuwen. De tabaksindustrie deed mee, zo meldt Trouw. Op de website platformhorecaventilatie.nl vertellen de horecaondernemers, Paul Hermanides, Ton Poppes en Peter Haverbus, waarom ventilatie een goede optie is voor cafés, restaurants en discotheken.

Maar Hermanides heeft zijn werk voor het platform inmiddels gestaakt. „Hij had het te druk’’, zegt collega Haverbus. Hermanides’ assistente zegt dat werkdruk geen rol speelde. Hermanides is voorzitter van de afdeling van Amsterdam van Koninklijk Horeca Nederland en in die functie paste zijn campagne voor ventilatietechnieken niet, omdat het landelijk bestuur afstand had genomen van de ventilatielobby.

Ook het TNO-rapport waaruit bleek dat met ventilatietechnieken meer dan 90 procent van de tabakschemicaliën uit de cafélucht kan worden gefilterd, lijkt geen soelaas te bieden. Het rapport werd vol overtuiging gepresenteerd aan Tweede Kamerleden. Maar het RIVM maakte er gehakt van. Het zou niet deugen.

Reageer op dit artikel