nieuws

Versoepeling belastingregels ondernemers in de maak

Horeca

De belastingregels voor bv’s en hun directeur-grootaandeelhouder (dga) worden versoepeld. Het kabinet zal op of rond Prinsjesdag aankondigen dat bedrijven die door de crisis in problemen raken, niet langer verplicht zijn om de dga minimaal euro 40.000 per jaar als loon uit te betalen.

Versoepeling belastingregels ondernemers in de maak

Dat schrijft het Financieele Dagblad. De maatregel is onderdeel van een pakket om fiscale knelpunten voor dga’s weg te nemen. Het mkb voert al geruime tijd strijd tegen in hun ogen te strenge fiscale behandeling van dga’s.

Rode cijfers

Staatssecretaris De Jager van Financiën voert de komende weken overleg met belangenbehartigers en adviseurs van dga’s om het verplichte loon duidelijker te koppelen aan de reële winst. Daarna volgt een beleidsbesluit dat moet leiden tot een soepeler opstelling van de belastinginspecteurs als een bv in de rode cijfers zit. De Jager wil voorkomen dat bedrijven die al flink geraakt worden door de economische crisis, door het verplichte dga-loon in financiële problemen komen.

‘Belachelijk’

MKB Nederland en de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingconsulenten (NOAB) hebben kort geleden nog een brandbrief over deze kwestie naar De Jager gestuurd. De ruim 200.000 dga’s die Nederland telt worden volgens de organisaties gedwongen een steeds groter deel van de slinkende winsten van hun bv als loon op te nemen. Daardoor blijft er minder geld over voor bedrijfsactiviteiten en investeringen. Zij noemen het ‘onredelijk en belachelijk’ dat in crisistijd het verplichte loon zelfs moet worden betaald als een bedrijf verlies lijdt.

Reageer op dit artikel