nieuws

Veteranenziekte

Horeca

De veteranenziekte is een aandoening die wordt veroorzaakt door de legionellabacterie en die een longontsteking tot gevolg kan hebben. Er is ook een lichtere vorm van deze ziekte: de legionella-griep. De onderhand beruchte veteranenziekte is niet nieuw. Zij werd in 1976 in de VS voor het eerst vastgesteld, tijdens een bijeenkomst van Vietnam-veteranen. Vandaar de naam.

De bacterie die de ziekte veroorzaakt is vooral actief in stilstaand (leiding)water van tussen de 25 en 55 graden Celsius. Door sterke doorstroming kan aangroei van de bacterie worden voorkomen. De infectie kan worden overgebracht door het inademen van de bacterie in zeer kleine, vernevelde druppeltjes water. De ziekte kan niet van de ene mens op de andere worden overgedragen en is dus niet besmettelijk. Ook huisdieren kunnen niet besmet raken.

De tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste ziekteverschijnselen is twee tot tien dagen. De ziekte begint met een snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en een ziek gevoel, gevolgd door longontsteking met koorts boven 39 graden Celsius. De patiënt hoest en is soms kortademig en kan last hebben van braken en diarree. Direct ingrijpen is noodzakelijk, zoals ondertussen iedereen weet.

Deze informatie is ontleend aan de web-site: www.aava.nl/Legionella/ 42_vragen.htm (zonder punt op het einde). Op die site staan 42 vragen, met antwoorden. De site gaat onder andere ook in op risico’s op de werkplek en op het beheren van drinkwaterinstallaties in instellingen. Ook wordt verwezen naar andere informatie. Wie wil, kan zo exact te weten komen hoe het zit met die veteranenbacterie.

Reageer op dit artikel