nieuws

Vijftig liter fust verdwijnt uit kroeg

Horeca

Het gesjouw met loodzware bierfusten door kroegpersoneel is gedaan. Heineken en InBev hebben besloten de vijftig liter vaten in de ban te doen. Voor veel kroegen betekent dit dat ze een biertank krijgen. Wie de installatie van de tanks moet betalen, is nog een groot vraagteken.

Vijftig liter fust verdwijnt uit kroeg

Dat meldt De Telegraaf. Volgens InBev-woordvoerder Antal van Pelt is het fust een van de laatste producten in Nederland die zwaarder is dan 25 kilo en nog gesjouwd wordt. ‘Vijftig liter bier is een hele vracht en daar komt het omhulsel dan nog bij’, aldus Van Pelt. De brouwers doen de zware fusten in de ban om rugklachten van horecapersoneel, distributeurs en eigen medewerkers te voorkomen.

De verdwijning van de zware biervaten betekent voor veel kroegeigenaren dat ze zich niet langer een breuk hoeven te tillen. De grote bierleveranciers zijn inmiddels begonnen de kroegen en andere afnemers te informeren over het besluit. De bierbrouwers denken hard na over alternatieven.

‘Sommige kroegen zullen een grote biertank van vijfhonderd liter in de kelder krijgen die rechtstreeks vanuit vrachtwagens kan worden gevuld. Andere cafés gaan met kleinere en lichtere verpakkingen werken’, aldus Van Pelt. Voor kroegen die nog met fusten werken, betekent het een flinke omschakeling én investering. Het is nog onduidelijk wie voor de kosten van de tanks opdraait.

Reageer op dit artikel