nieuws

Vis duur betaald

Horeca

Veel vissoorten zijn in prijs gestegen. ‘Met name tong groot, ƒ68,- per kilo, tarbot 1, ƒ52,- per kilo en kabeljauw 1 en 2 vanaf ƒ22,- per kilo, zijn pittig geprijsd deze week’, aldus Pieter Bos van Versvishandel Jan van As. ‘De prijzen houden verband met de matige aanvoer. Tijdens de bouwvak wordt bovendien minder gevist. Ook dit heeft consequenties voor de prijzen.

Als alternatief wijst Bos naar de kleinere maten van de diverse soorten vis. Deze zijn goed betaalbaar vanwege de ruime aanvoer. Kabeljauw, gul en griet zijn matig aangevoerd. Noordzee-zeeduivel en ham zijn extreem weinig aangevoerd. De aanvoer van haaienbuikjes die gebruikt worden voor gerookte schillerlocken is bijzonder slecht. Door het vangstverbod op enkele haaisoorten in de Verenigde Staten is de prijs flink gestegen: rond de ƒ55,- voor gerookte schillerlocken. Oorspronkelijk waren ze bedoeld als alternatief voor de dure gerookte paling en palingfilets, maar momenteel zijn de schillerlocken in veel gevallen duurder. De prijzen van kweekzalm, forel en zalmforel liggen goed op niveau, maar zijn opmerkelijk hoger dan vorig jaar in deze periode. De prijzen voor de superior Noorse zalm uitgehaald liggen deze week zo rond ƒ13,50 (2-3) tot ƒ15,- (3-4) per kilo bij de Nederlandse groothandel. De Schotse zalm is gemiddeld ƒ2,- per kilo duurder.

Reageer op dit artikel