nieuws

Vlees wordt duurder

Horeca

De maatregelen in de strijd tegen BSE zullen komende tijd de vleesprijzen opdrijven.

Belangrijkste oorzaak is het verbod op de verwerking van dierenmeel in dierenvoer. ,,De industrie moet nu zoeken naar een vervanger in de vorm van eiwit- en oliehoudende zaden. De kosten die met het onderzoek zijn gemoeid, hebben gevolgen voor het voer en dus voor de vleesprijs”, aldus Hans Kats van het productschap Vee, Vlees en Eieren. De mate van prijsverhoging verschilt per vleessoort. Deze is afhankelijk van de hoeveelheid dierlijke eiwitten die in het voer van het bewuste dier worden verwerkt.

Omdat de bestrijding van de gekkekoeienziekte een hoop kosten met zich meebrengt, stelt minister Brinkhorst van Landbouw 350 miljoen gulden beschikbaar om de boeren gedurende het eerste kwartaal van het nieuwe jaar uit de brand te helpen.

Reageer op dit artikel