nieuws

Voedingsautoriteit moet er snel komen

Horeca

De affaire met vergiftigde sterrenmixthee bewijst dat er snel een Nederlandse Voedings Autoriteit moet worden opgezet. In zo’n instituut moeten alle diensten op het gebied van voedselveiligheid zijn verenigd.

Dat heeft de Consumentenbond dinsdag gezegd nadat maandag was gebleken dat 24 mensen na het drinken van de sterrenmixthee van het bedrijf Hetger Natuurlijk onwel zijn geworden. Daarvan zijn er acht met vergiftingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen.

Probleem met producten als kruidenmelanges is dat de controles versnipperd zijn, stelt de bond. Het is in eerste instantie een taak van de producent om te zorgen dat zijn product aan alle wettelijke normen voldoet. De Keuringsdienst van Waren controleert als het ware achteraf: als het product eenmaal van de band rolt of bij de consument in de keukenkast staat.

Volgens de Consumentenbond kan een Nederlandse Voedings Autoriteit als koepel fungeren voor alle controles op grondstoffen en ingrediënten en bovendien onderzoek doen en risicoanalyses uitvoeren. ‘Mogelijk was deze verontreiniging dan eerder aan het licht gekomen’, zegt de woordvoerster. De Consumentenbond is al langer voorstander van de oprichting van een NVA, maar in de Tweede kamer is nog verdeeldheid over bevoegdheden en taken van zo’n autoriteit.

De Nederlandse Vereniging van Koffiebranders en Theepakkers (NVKT) vindt dat de verantwoordelijkheid voor een goed en gezond product in eerste instantie bij de fabrikant ligt. De keuringsdienst wijst eveneens op de verantwoordelijkheid van bedrijven. ‘Onze stelregel is: wij keuren niet goed, wij keuren slechts af. Dat houdt in dat we inderdaad achteraf controleren’, zegt een woordvoerder.

Reageer op dit artikel