nieuws

‘Volendam kan schade caféramp niet betalen

Horeca

Voor de gemeente Edam-Volendam is het onmogelijk tientallen miljoenen guldens op te hoesten die mogelijk als schadevergoeding aan de slachtoffers van de cafébrand moeten worden betaald. Zo’n financiële inspanning kan de gemeente niet aan, zegt burgemeester J. Bulte.

Moet de gemeente toch betalen, dan wordt de lokale gemeenschap zwaar gedupeerd, zegt hij. De gemeente krijgt dan extra geld uit het Gemeentefonds, maar de lokale belastingen schieten dan omhoog en in de voorzieningen moet worden gesnoeid.
Als Volendam aansprakelijk wordt gesteld voor de letselschade die is ontstaan na de brand in café De Hemel, rest de gemeente weinig anders dan een beroep te doen op artikel 12 van de financiële verhoudingswet. Dit betekent dat de gemeente onder financieel toezicht van het Rijk komt te staan.

Verantwoordelijk
Bulte zegt dat de lokale overheid zich verantwoordelijk voelt voor de caféramp die voortkwam uit een falend veiligheidsbeleid, maar niet aansprakelijk. De waarnemend burgemeester van Edam-Volendam vindt dat slepende juridische procedures moeten worden vermeden. Volgens hem moet er in het belang van de slachtoffers snel duidelijkheid komen in deze zaak.
Een letselschade-advocaat zoekt voor de Belangenvereniging Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (BSNV) uit wie eventueel aansprakelijk kan worden gesteld voor de ramp. De belangenvereniging diende maandag bij de rechtbank in Haarlem een verzoek in om getuigen te horen.

Reageer op dit artikel