nieuws

‘VWA moet kiprisico onderzoeken

Horeca

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) moet het verband tussen kipconsumptie en de verspreiding van de vogelgriep en de risico’s van het eten van kip in kaart brengen. CDA-Kamerlid Koopmans vroeg minister Veerman (Landbouw) donderdag in de Tweede Kamer om een dergelijk onderzoek.

‘VWA moet kiprisico onderzoeken

Met het verzoek reageert de CDA’er opnieuw op de campagne ‘Rem het virus, eet geen kip’ van Stichting Wakker Dier. Koopmans wil dat de inspectiedienst in een onafhankelijke risicoanalyse de juistheid van de ‘beweringen’ bekijkt. ‘Laat de VWA onderzoeken of het eten van niet ingeënte kip onveilig is.’

De SGP schaarde zich tijdens het Kamerdebat achter het CDA-voorstel. Fractievoorzitter Van der Vlies noemde de oproep van Wakker Dier ‘onzinnig’. Hij zei het verzoek graag te steunen ‘als dat nodig is om een keer af te komen van dergelijke demagogie’.

Een meerderheid in de Tweede Kamer liep begin dit jaar al te hoop tegen het spotje van Wakker Dier. De suggestie dat het eten van kip of eieren ziek maakt of bijdraagt aan de verspreiding van vogelgriep noemden CDA, VVD en LPF volksverlakkerij. ‘Het eten van kip of eieren heeft niks te maken met de vogelgriep’, zei ook Veerman toen in overleg met de Tweede Kamer.

Reageer op dit artikel