nieuws

VWA: Paal en perk aan voedingsclaims

Horeca

Het ministerie van Volksgezondheid moet met glasheldere regels komen voor het gebruik van claims op levensmiddelen. Dat bepleit de Voedsel en Waren Autoriteit in een rapport dat vrijdag werd gepubliceerd.

VWA: Paal en perk aan voedingsclaims

Fabrikanten proberen via claims klanten te lokken, bijvoorbeeld door te beweren dat hun product gezond is of dat het een bepaalde voedingswaarde heeft. De VWA onderzocht in juni vorig jaar 175 voedingsmiddelen op het gebruik van claims. In totaal werden er 235 van dit soort lokkertjes aangetroffen op de verpakkingen.

De meeste claims, 157 stuks, hadden betrekking op de voedingswaarde. Zes op de tien beweringen over de voedingswaarde gingen over de aanwezigheid van vet in het product. Veel artikelen in de schappen van de groothandelsbedrijven en supermarkt zouden volgens de fabrikanten weinig tot geen vet bevatten. De VWA constateert dat deze fabrikanten doorgaans geen melding maken van de soms overvloedige aanwezigheid van andere ‘ongunstige’ ingrediënten in het product, zoals suiker.

Volgens de VWA zijn er op het moment diverse levensmiddelen waarop voedingswaardeclaims staan die niet voldaan aan de eisen van de wet. Tijdens het onderzoek traden VWA-inspecteurs dertien keer op tegen oneigenlijke claims.

Reageer op dit artikel