nieuws

Waakhond gromt richting hobbykoks

Horeca

Het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) richt zijn pijlen sinds kort op de alsmaar in aantal toenemende huiskamerrestaurants. De horecawaakhond houdt de ontwikkelingen van hobbykoks scherp in de gaten en heeft al een aantal restaurants op een zwarte lijst geplaatst.

Waakhond gromt richting hobbykoks

Dat meldt De Telegraaf. De zwarte lijst is in het leven geroepen vanwege oneerlijke concurrentie. ‘Gasten kunnen reserveren en moeten betalen voor het eten. Dan moeten ze zich ook aan de horecawetten houden’, aldus projectleider Arjan Hogervorst van BEM in de ochtendkrant.

Het fenomeen huiskamerrestaurant duikt steeds vaker op in ons land. De woonkamer wordt hierbij omgebouwd tot een eetgelegenheid en tegen betaling van 20 tot 35 euro krijgen gasten een uitgebreid meergangenmenu voorgeschoteld. Momenteel telt ons land ruim 55 van dit soort restaurants.

De hobbykoks zijn zich van geen kwaad bewust en vinden de houding van BEM maar vreemd. ‘Het is zo sneu. Koken is mijn hobby. Ik verdien er niets aan. Het is zó typisch Nederlands. Wordt een leuk initiatief gestart, komen regelgevers langs om te zien of er nog wat te halen valt’, aldus de eigenaresse van Eetkamer Van Bieshaar in Hoogland.

Ook thuiskok Cees Brinkhuizen van huiskamerrestaurant Tafel van Twaalf in Hilversum maakt zich zorgen over het optreden van BEM. ‘In een samenleving die steeds killer wordt, slaan deze initiatieven goed aan. Mensen hebben er behoefte aan anderen op een positieve manier te ontmoeten’, zo vindt Brinkhuizen.

BEM is de laatste tijd erg actief met acties tegen paracommercie. Vooral jeugdcaravans, dorpshuizen en sportkantines worden flink aangepakt vanwege illegale horeca-activiteiten. In Oldebroek liep de actie van BEM afgelopen week uit de hand. Daar bedreigden onbekenden meerdere horecabedrijven met geweld en een boycot. Ook BEM-strijder Hogervorst kreeg dreigementen aan zijn adres.

Reageer op dit artikel