nieuws

Waarschuwingen voor niet verwijderen tabaksposter

Horeca

De meeste uitgaansgelegenheden hebben de posters met reclame voor rook- of tabakswaar al van de muren gehaald. Toch betrapte de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) in november en december vorig jaar nog zo’n 70 ondernemers.

Het ging dan om posters, lichtbakken, displays of een sigarettenautomaat met een rookvriendelijke afbeelding erop die zij in hun zaak hadden. De ondernemers zijn deze keer weggekomen met een waarschuwing, maar als de VWA hen nog een keer betrapt, wordt proces-verbaal opgemaakt. De VWA controleerde in de laatste twee maanden van 2002 842 uitgaansgelegenheden en verkooppunten van sigaretten zoals cafés, restaurants, bioscopen, supermarkten, benzinestations en groothandels. Ook reclame-uitingen in stations, bushokjes en stadions werden gecontroleerd. De VWA zal de controles voorlopig nog voortzetten, zo meldt de organisatie donderdag.

Vanaf 7 november 2002 mogen volgens de gewijzigde Tabakswet tabakswaren en -merken niet meer worden aangeprezen. Kranten en tijdschriften kregen toen nog enig respijt. Zij mochten tot 1 januari 2003 reclame blijven maken. De VWA ziet toe op naleving van deze wet.

Reageer op dit artikel