nieuws

Werkgevers voorzichtiger met aannemen nieuw personeel

Horeca

Het optimisme over de ontwikkeling van de werkgelegenheid bij Nederlandse werkgevers loopt licht terug. Vooral in Zuid-Nederland houden werkgevers de hand op de knip, daar daalde het optimisme van de werkgevers met tien procent.

Werkgevers voorzichtiger met aannemen nieuw personeel

In het westen van het land steeg het werkgelegenheidscijfer daarentegen met vier procent, becijfert Manpower. De arbeids- en uitzendorganisatie publiceert elk kwartaal een barometer met cijfers over werkgelegenheid en werkgeversvertrouwen.

Het algemene werkgelegenheidscijfer in Nederland steeg tot 8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar, nog steeds ruim vijf procent boven het niveau van 2003, toen Manpower het onderzoek voor het eerst uitvoerde.

Grondslag voor de Arbeidsmarktbarometer zijn interviews met bijna 800 Nederlandse werkgevers. Wereldwijd worden meer dan 55.000 werkgevers uit 32 landen en gebiedsdelen bevraagd.

Onzekerheid

Hans Leentjes, Algemeen Directeur van Manpower Nederland, over de neerwaartse tendens: ‘De huidige onzekerheid in de markten wereldwijd zorgt ervoor dat werkgevers over het algemeen voorzichtiger zijn met het aannemen van nieuw personeel. In onze berichtgeving over het eerste kwartaal 2008 constateerden we al een tendens naar onzekerheid. Die wordt door deze cijfers over het tweede kwartaal grotendeels bevestigd.’

De sector Mijnbouw is de uitzondering op de regel, en laat een opvallend sterke stijging zien, 18 procent hoger dan vorig jaar. Voor de horeca en catering zijn geen sectorcijfers bekend.

Reageer op dit artikel