nieuws

‘Werklozen zien niets in horeca

Horeca

Horecaondernemers zoeken steeds vaker arbeidskrachten in het buitenland, omdat ze in Nederland geen personeel kunnen vinden. Onder Nederlandse uitkeringsgerechtigden is weinig animo om aan de slag te gaan in een laaggeschoolde functie, waaronder in de horeca.

Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Werk en Inkomen (IWI) dat maandag is gepubliceerd. Uit het rapport komt naar voren dat naast horecaondernemers ook werkgevers in de land- en tuinbouw en in de schoonmaakbranche grote moeite hebben vacatures voor laag- en ongeschoolde functie ingevuld te krijgen.

De inspectie stelt verder dat uitkeringsinstantie UWV, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en gemeenten langs elkaar heen werken en te weinig doen om werklozen aan het werk te krijgen in laaggeschoolde functies. Gemeenten en UWV doen te weinig om uitkeringsgerechtigden positief te prikkelen werk te aanvaarden.

Reactie van een lezer
Ik kan mij in het geheel niet vinden in de reactie van de horecaondernemers. Er zijn meer dan voldoende werklozen die dolgraag in de horeca willen werken, maar de horecaondernemers willen niet betalen. Ze willen alleen het onderste uit de kan, voor een duppie op de eerste rij zitten. Zelf hebben ze veel geld nodig voor hun paleizen en vette auto’s.
Te goed opgeleide mensen die van wanten weten zijn te oud of te duur. Leeftijddiscriminatie! Zo gaat langzamerhand de horeca naar de bliksem. Krijgen we ‘gast’-arbeiders in de horeca? Ik ken legio voorbeelden. Er zijn websites waar horecawerknemers zich aanbieden. Dus…?
Jurien Juriens

Reageer op dit artikel