nieuws

Wildseizoen loopt ten einde

Horeca

Met het inluiden van het nieuwe jaar is meteen voor veel kleine wildsoorten het doek gevallen.

Alleen fazantenhanen en kooi-, schiet- en wilde eenden mogen tot 31 januari geschoten worden. Volgens Egbert van der Wende, van Ruig, Wild en Gevogelte, is de opvallendste ontwikkeling op wildgebied de afname van het assortiment. ‘We mogen steeds minder soorten verkopen. De regering gaat steeds meer met het groene gebeuren mee.’
Van der Wende ziet weinig logica in het Nederlandse wildbeleid. ‘Wilde ganzen zorgen voor veel schade aan gewassen. Als ze ergens landen doen ze dat meteen met een paar honderd tegelijk. Boeren mogen de beesten daarom schieten. Ze mogen dus wel geschoten worden, maar niet verkocht. De geschoten beesten worden vervolgens met een bulldozer onder de grond geschoven. Dat is zeker wel goed voor het milieu.’
Wat grof wild betreft, zit er nog wat aan te komen. Op 1 januari is het seizoen begonnen van reegeiten en reekalveren. Dit eindigt op 15 maart. Van 1 mei tot 15 september loopt het jachtseizoen van de reebok. Herten zijn vanuit het buitenland het hele jaar door verkrijgbaar. Oostenrijk levert momenteel nog geschoten herten. Vanuit Nieuw-Zeeland zijn gefokte herten leverbaar. Volgens Van der Wende geen ideaal alternatief. ‘Bij geschoten wild blijft het bloed in het dier zitten. Daardoor heeft het vlees veel meer smaak dan bij geslacht wild dat leegbloedt.’

Reageer op dit artikel